Sve više žena i mladih poseže za čašicom

Jedan od čestih razloga je i običajni - uz alkohol se slave rađanja, Nove godine, rođendani...
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.02.2012. 09:28h

Problem rasta alkoholizma u svijetu nije zaobišao ni Crnu Goru, a sve češće za čašicom posežu žene i mladi, upozoravaju stručnjaci.

Iako se u Crnoj Gori ne zna koliko ljudi ima problem sa alkoholizmmom, jer ne postoji registar o tom oboljenju, smatra se da je on zastupljen kod devet do 15 odsto muškaraca i oko šest odsto žena.

Specijalista za bolesti zavisnosti dr Marina Roganović kazala je da se alkoholizam najčešće javlja u dobi od 35 do 45 godina, kada je radno i socijalno najpotentniji.

Razlozi uzimanja generalno alkohola leže i u tome što je savremen čovjek sve više otuđen, zabrinut, depresivan, imaju narušene porodične odnose, lošu ekonomsku situaciju...

Sa tim konstatacijama slaže se i direktor Centra za promociju zdravlja u Institutu za javno zdravlje, prof dr Agima Ljaljević, koja kaže da, iako je prekomjerno pijenje oduvijek bilo češće kod muškaraca, alkoholizam žena u posljednje vrijeme postaje sve veći problem.

"Smatra se da broj žena alkoholičara raste brže od ukupnog porasta broja alkoholičara. Alkoholizam muškaraca i alkoholizam žena ima određene specifičnosti, što se odnose najprije na uzroke pijenja. Razlike postoje i u načinu pijenja, starosnoj dobi kad počinje piti muškarac a kad žena i u posljedicama prekomjernog pijenja. Specifičnost alkoholizma muškaraca i žena uzrokovana je brojnim kulturno-istorijskim i društveno-ekonomskim faktorima. Društvena kretanja izazvala su velike promjene u socijalnim odnosima, a znatne su se promjene dogodile i u porodičnim odnosima", kaže Ljaljević.

Mladi uzimaju alkohol i zbog imitiranja drugih

Ona objašnjava da se transformacijom patrijarhalne porodice uloga žene mijenja u smislu stvaranja znatno drugačijeg sistema odnosa ne samo kod porodice nego i u društvu uopšte. Tom svojom ulogom žena istovremeno doživljava određene gratifikacije i priznanja, ali i mnoga opterećenja, što bitno utiče na način života.

Roganović upozorava da raste i alkoholizam među mladima, koji uzimaju alkohol zbog uticaja roditelja alkoholičara, sredine, imitiranja drugih, psihičkih problema i problema pri odrastanju, nesigurnosti, lažnog osjećaja da su odrasli ako piju.

"Razlozi uzimanja generalno alkohola leže i u tome što je savremen čovjek sve više otuđen, zabrinut, depresivan, imaju narušene porodične odnose, lošu ekonomsku situaciju, imaju osećaj bespomoćnosti, slom adaptacionih sposobnosti.... Jedan od čestih razloga je i običajni - uz alkohol se slave rađanja, Nove godine, rođendani...Takođe uz alkohol se sklapaju poslovi...", objašnjava Roganović, i dodaje da je važan faktor i genetska predispozicija.

"Takođe, psihičke bolesti i poremećaji su često udruženi sa pijenjem alkohola. Čovjek koji je depresivan ili anksiozan imaće osećaj da mu je uz alkohol lakše", kaže Roganović.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: