Pritvorenik iz Nikšića štrajkuje glađu i žeđu

Iz uprave Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija “Vijestima” je sinoć potvrđeno da Aleksić štrajkuje glađu od kad je vraćen u Istražni zatvor
211 pregleda 0 komentar(a)
ZIKS, Foto: Savo Prelević
ZIKS, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.02.2012. 08:20h

Nikšićanin Darko - Dado Aleksić (32) već peti dan u Istražnom zatvoru u Spužu štrajkuje glađu i žeđu i na taj način pokušava da se “izbori za svoja prava i ukaže na korumpirano tužilaštvo”, kazala je “Vijestima” njegova porodica.

Darko Aleksić je zbog dvostrukog pokušaja ubistva sugrađanina Predraga Krcunovića, nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija prvostepenom presudom bio osuđen na jedinstvenu kaznu od deset godina i dva mjeseca zatvora, a u ponovljenom postupku na pet godina i deset mjeseci.

Aleksić, koji je više od 4 godine proveo u Istražnom zatvoru u Spužu, 14. februara pušten je iz pritvora do pravosnažnosti presude kojom je u ponovljenom postupku osuđen na pet godina i deset mjeseci, a prošle srijede, na zahtjev Tužilaštva vraćen je u pritvor.

Porodica Darka Aleksića od zatvorenika je dobila informaciju da će mu se u štrajku glađu i žeđu od danas pridružiti većina pritvorenika, koji “znaju da je Dado na kućnom pragu branio život”.

"Ovim štrajkom oni traže da se više nikome ne sudi bez dokaza, da se poštuje Evropska konvencija o ljudskim pravima i zahtijevaju da policija ne vrši pritisak na sudstvo i da se preispita odluka Tužilaštva. Podržaće ga pritvorenici koji znaju da je Predrag Krcunović prvi pucao na Darka, a da je Tužilaštvo pod nerazjašnjenim okolnostima odustalo od njegovog gonjenja, dok Darku pokušavaju život da uzmu.

Rekli su nam da traže da ih država zaštiti od haosa, kao i da svi koji su krivi budu osuđeni, ali i da oni koji su nevini budu oslobođeni", kazali su “Vijestima” članovi Aleksićeve porodice.

Porodica se plaši za zdravlje i život Aleksića, koji je, kako su nam kazali, sam u sobi u kojoj štrajkuje, pod nadzorom.

"Nadamo se da će ga neko danas posjetiti i razgovarati sa njim, odbijanje hrane i vode moglo bi ostaviti posljedice na njegovo zdravlje", kazali su oni.

I prethodnih godina štrajkovao

Porodica tvrdi da se tužilac Suzana Milić u završnim riječima nije protivila ukidanju pritvora do pravosnažnosti presude i da je sudu ostavila da odluči da lli će produžiti ili ukinuti pritvor.

"Sud mu je ukinuo pritvor, a nekoliko dana nakon toga tužilac Milić je podnijela zahtjev da se Darko vrati u Istražni zatvor", tvrde Aleksići.

Darko Aleksić već nekoliko puta je tokom prethodnih godina u spuškom Istražnom zatvoru štrajkovao glađu i žeđu, a u junu 2010. godine, nakon njegovog dvomjesečnog štrajka pridružili su mu se zatvorenici iz 30 soba. On je tada tražio da se zakaže sjednica Apelacionog suda na kojoj bi se razmatrala žalba na njegovu presudu.

Iz uprave Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija “Vijestima” je sinoć potvrđeno da Aleksić štrajkuje glađu od kad je vraćen u Istražni zatvor, a kako se radi o pritvorenom licu nad kojim nadzor i kontrolu vrši sud, uprava ZIKS-a o tome je obavijestila i nadležni sud.

Bonus video: