10.000 dolara pomoći od Američkih vojnih snaga u Evropi

Ova novčana pomoć je dio odgovora Vlade SAD na zahtjev Vlade Crne Gore za pomoć upućen NATO zemljama
0 komentar(a)
helikopter SAD black hawk, Foto: Savo Prelević
helikopter SAD black hawk, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.02.2012. 13:53h

Komanda američkih vojnih snaga u Evropi (EUCOM) obezbijedila je 10.000 dolara iz fonda za humanitarnu pomoć u odgovoru na potrebe građana Crne Gore koji su pogođeni obilnim sniježnim padavinama, saopšteno je iz Ambasade SAD u Podgorici.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici i radna grupa EUCOM i Vojske SAD u Evropi (USAREUR) rade sa Vladom Crne Gore da dostave pomoć građanima širom zemlje koji su u nevolji. Novac će biti upotrijebljen za nabavku neophodnih sredstava, kao što su lopate za snijeg i zimska odjeća i obuća, za stanovništvo koje živi u oblastima pogođenim obilnim snijegom.

Ova novčana pomoć je dio odgovora Vlade SAD na zahtjev Vlade Crne Gore za pomoć upućen NATO zemljama.

Osim ove donacije, američka armija je u srijedu poslala u Crnu Goru dva helikoptera tipa “Black Hawk“ i 37 članova osoblja za podršku. Američki vojnici trenutno dopremaju neophodna sredstva i pružaju spasilačke usluge, uključujući hitne medicinske intervencije, ugroženom stanovništvu.

Vlada SAD je takođe donirala 100.000 dolara, iz Fonda za međunarodnu pomoć u slučaju katastrofa, Crvenom krstu kao pomoć građanima Crne Gore koji trpe posljedice nedavnih sniježnih padavina.

"Ova pomoć je dio dugoročnijeg angažovanja Vlade SAD sa Vladom Crne Gore čiji je cilj poboljšanje pripremljenosti službi za reagovanje u vanrednim situacijama. Od 2009. godine Vojska SAD sprovela je brojne civilno-vojne seminare i vježbe upravljanja kriznim situacijama sa Sektorom za civilnu bezbjednost i vanredne situacije i Ministarstvom odbrane Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Bonus video: