NVO 4 life poziva nadležne da reaguju zbog đačke narkomanije

Iz ove NVO ponovili su da rješavanje problema narkomanije u Crnoj Gori u direktnoj nadležnosti Vujanovića i Radunović
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2012. 10:36h

NVO 4 Life uputila je ponovni poziv za hitnim organizovanjem sastanka Savjeta za sprečavanje zloupotrebe droga predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću i ministru zdravlja Miodragu Radunoviću .

Iz te organizacije podsjetili su da je prvi poziv upućen 8. februara, ali Vujanović i Radunović nisu reagovali na njega i apelovali da hitno reaguju jer će u suprotnom, nastavak ignorisanja ovog problema dovesti do toga „da nam nacija bude kriminalna, bolesna i degenerisana“ .

Iz ove NVO ponovili su da rješavanje problema narkomanije u Crnoj Gori u direktnoj nadležnosti Vujanovića i Radunović, zbog čega i traže od njih hitno zakazivanje sastanka i pronalaženje rješenja za trenutnu situaciju koja je po njihovom mišljenju katastrofalna, sa tendencijom pogoršanja.

Oni predlažu da se u rad Državnog Savjeta uključe i predstavnika civilnog sektora , razmotrr prijedloge za saradnju i efikasniju borbu protiv narkomanije koje je NVO 4 Life uputila Nacionalnoj Kancelariji za droge, razmotre njihove prijedloge kriterijuma pri izboru predstavnika civilnog sektora u rad Savjeta, ali i da se preispita rad Nacionalne kancelarije za droge.

Srednjoškolci prodaju drogu

Mijović je ocjenio da Nacionalna kancelariju za droge, koja je osnovana u cilju sistematskog praćenja pojava, razmatranja pitanja, obavljanja poslova u vezi primjene Zakona o suzbijanju zloupotrebe opojnih droga i sprovođenje Nacionalne strategije Vlade RCG, ne vrši funkciju zbog koje je osnovana.

"Razlozi upućivanja drugog poziva višestruki su, a pored nereagovanja nadležnih na prvi poziv najvažniji je taj što su su sve učestaliji slučajevi primjera teških posledica koje su pretrpjeli najmlađi, a koje su nastale usled zloupotrebe psihoaktivnih supstanci, poslednji podaci iz Uprave policije prema čijim procjenama 1000 maloljetnih učenika podgoričkih škola koristi droge, kao i izjava rukovodioca ekspoziture za krvne i seksualne delikte i maloljetničku delikvenciju Ekana Jasavića koji je “Vijestima“ kazao da među djecom trećeg i četvrtog razreda razreda srednjih škola ima djece koja se drogiraju godinama, još od osnovne škole", navodi se u saopštenju koje potpisuje Saša Mijović izvršni direktor NVO 4 Life.

"Ovi podaci u potpunosti korespondiraju sa našim podacima kojima u kontinuitetu obavještavamo javnost i na taj način ukazujemo na katastrofalnu situaciju kada je u pitanju problem narkomanije u Crnoj Gori", kazao je Mijović.

Mijović je ponovio da slučajevi koji su se desili u protekla tri mjeseca trebaju biti opomena porodici, vaspitno-obrazovnim ustanovama i društvu , jer postoje problemi pred kojima se ne smiju zatvarati oči i odlagati njihovo rješavanje i upozorio da to nijesu izolovani slučajevi, već samo oni sa kojima je javnost upoznata.

Budvanka T.M. (22) za koju se sumnja da je uzela preveliku dozu narkotika u januaru je pronađena mrtva u toaletu benzinske pumpe.
NVO 4 Life je u jednom od trideset prijedloga Nacionalnoj kancelariji za droge, ukazala da preventivnim programima treba obuhvatiti djecu od najranijeg uzrasta.

"Jedna od mjera koje država treba i mora preduzeti jeste korekcija preventivnih programa namijenjenih ne samo djeci, već i njihovim roditeljima. NVO 4 Life je u jednom od trideset prijedloga Nacionalnoj kancelariji za droge, ukazala da preventivnim programima treba obuhvatiti djecu od najranijeg uzrasta, tj.da prilagođeni preventivni programi moraju obuhvatiti cijeli vaspitno-obrazovni sistem, što sad nije slučaj", kazao je Mijović

Bonus video: