Nakon više od godinu u ZIKS-u postavljeni sandučići za pritužbe

U spuškom zatvoru postavljeno je 9 sandučića, dok će se u bjelopoljskom instalirati dva
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2012. 15:27h

Nakon 14 mjeseci od kada su kupljeni, sandučići za pritužbe zatvorenika, postavljeni su u prostorijama Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu, što znači da će zatvorenici sada moći da se obraćaju kancelariji Ombudsmana, a da zbog toga neće snositi bilo kakvu sankciju.

Sandučići za pritužbe zatvorenih i pritvorenih osoba u ZIKS-u postavljeni u okviru projekta kojim OEBS podržava jačanje kapaciteta Zaštitnika ljudskih prava i sloboda kao nacionalnog mehanizma za prevenciju torture.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković kazao je kako su sandučići dostupni svim pritvorenim i osuđenim licima, kao i da će se oni prazniti petnaestodnevno:

"Ključeve za njihovo otvaranje imaće jedino predstavnici zaštitnika ljudskih prava i sloboda".

U spuškom zatvoru postavljeno je 9 sandučića, dok će se u bjelopoljskom instalirati dva.

Radović kazao je kako su sandučići instalirani na njegovo insistiranje i ocijenio da predstavljaju dobar korak koji će doprinjeti rješavanju problema zatvorenika

"Oni omogućavaju da uspješno, i na povjerljiv način, zatvorene i pritvorene osobe upućuju pritužbe direktno Ombudsmanu", rekao je Baković.

Prema njegovim navodima, sandučići za pritužbe treba da budu postavljeni na mjesta gdje nema zatvorskih čuvara i video-nadzora, ne bi li se obezbijedila potpuna garancija.

Zato je Baković pojasnio da kamere koje se nalaze na par metara od sandučića ne snimaju iste, a da to što se kancelarija za čuvara nalazi u neposrednoj blizini ne mijenja stvar, jer zatvorenici tuda prolaze svaki dan.

"Podesnijeg mjesta nije bilo... Ne postoji apsolutna garancija i pojedina mjesta, poput hodnika, moraju se nadzirati", kazao je Baković.

Kancelarija ombudsmana, kako je kazao, i do sada je primala pritužbe zatvorenih osoba, tako da je tokom protekle godine pristiglo 46 pritužbi, od kojih se 29 odnosilo na ZIKS.

Direktora ZIKS-a Milan Radović kazao je kako su sandučići instalirani na njegovo insistiranje, ocijenjujući da oni predstavljaju dobar korak koji će doprinjeti rješavanju problema zatvorenika.

"Kada neki zatvorski čuvar napravi disciplinski prekršaj prema osuđenom biće sankcionisan, kao i do sada. Ako postoji neko neslaganje sa pravilima u zatvoru, Ombudsman nam se obrati pismom i ukaže šta je pisalo u onom u sandučiću”, kazao je Radović.

Koordinator za ljudska prava u NVO Građanska alijansa Milan Radović saopštio je da je postavljanje sandučića iskorak koji će obezbijediti pravo na slobodnu prepisku u koju se vlasti zatvorskih institucija neće mješati.

Šef Misije OEBS Šarunas Adomavičijus ukazao je da je zabrana torture i nečovječnog postupanja značajan međunarodni pravni instrument, ističući da taj instrument služi kao sredstvo za postupanjima u slučaju torture ili nehumanog postupanja.

Galerija

Bonus video: