Predloženo ukidanje vanrednog stanja, sjever spreman

Savjet je prihvatio zaključak Koordinacionog tima za upravljanje u vanrednim situacijama da su prestale okolnosti zbog kojih je proglašeno vanredno stanje
65 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2012. 12:33h

Savjet za odbranu i bezbjednost predložio je danas ukidanje vanrednog stanja na teritoriji Crne Gore i tu odluku će dostaviti Skupštini na usvajanje.

Savjet je razmotrio zaključke Koordinacionog tima za upravljanje u vanrednim situacijama o situaciji u Crnoj Gori nakon proglašenja vanrednog stanja na teritoriji države, 11. februara, zbog velikih prirodnih nepogoda.

"Savjet je prihvatio zaključak Koordinacionog tima za upravljanje u vanrednim situacijama da su prestale okolnosti zbog kojih je proglašeno vanredno stanje i utvrdio Predlog odluke prestanku vanrednog stanja na teritorji Crne Gore, koju će dostaviti Skupštini na razmatranje i usvajanje", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Savjet iskazao posebno poštovanje građanima Crne Gore, državnim i organima lokalne samouprave, koji su uz maksimalnu posvećenost pomagali u savladavanju posljedica velike elementarne nepogode, kao i donatorima koji su pomogli stanovništvu.

Voz u Trebešici sa oko 50 putnika je bio zaglavljen više od dva dana

Savjet je pozitivno ocijenio aktivnosti Vojske Crne Gore, Uprave policije i drugih organa i službi za vrijeme vanrednog stanja, koji su dali maksimalni doprinos da se posljedice velikih prirodnih nepogoda koje su zadesile Crnu Goru znatno ublaže.

Posebnu zahvalnost Savjet iskazuje pripadnicima vazduhoplovnih jedinica vojske članica NATO - Sjedinjenih Američkih Država, Grčke, Slovenije i Hrvatske, koji su učestvovali u akcijama zaštite i spasavanja na teritoriji Crne Gore za vrijeme vanrednog stanja, kao i svim zemljama koje su uputile pomoć.

Sjednici Savjeta za odbranu i bezbjednost predsjedavao je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, a prisustvovali su članovi Savjeta predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić i premijer Igor Lukšić.

Sjednici su, po pozivu, prisustvovali ministri odbrane i unutrašnjih poslova Boro Vučinić i Ivan Brajović, načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore viceadmiral Dragan Samardžić i vršilac dužnosti direktora Uprave policije Božidar Vuksanović.

Sjever spreman

Iz opština na sjeveru zemlje spremni su za ukidanje vanrednog stanja.

Predsjednik opštine Kolašin Darko Brajušković kaže za Antenu M da su saobraćajnice u toj opštini otvorene, putevi očišćeni te ne vidi razlog da vanredno stanje i dalje bude na snazi:

"Sve saobraćajnice su prohodne što se tiče naselja i uveli smo mašine u sva sela. Svakim satom će u našim selima koja sam često pominjao biti sve manji broj ljudi koji su odsječeni. Najavljuju i relativno lijepo vrijeme, bar ovih nekoliko dana. Računam da ćemo za dva dana najveći dio posla uraditi.’’

Brajušković dodaje da će škole u njegovoj opštini početi da rade u ponedjeljak:

"Putevi do svih škola ovdje u gradu su prohodni tako da računam da će u ponedjeljak početi nastava u svim školama na teritoriji naše opštine. Osim ako nas ne zadesi nešto nepredvidivo,kod nas mogu reći da prestaje vanredno stanje."

I Šavnik je spreman za ukidanje vanrednog stanja, kaže predsjednik Momir Vujačić:

"Kod nas je stabilizovano stanje ,fali nam samo jedna mašina,koja bi trebalo da stigne,tako da mislim da su se stekli uslovi za ukidanje vanrenog stanja.’’

Piva

I škole u Šavniku najvjerovatnije će početi sa nastavom naredne sedmice.

"Očekujem da ćemo do ponedjeljka normalizovati te puteve kojima se kombijem dovoze djeca i tada će početi nastava najvjerovatnije.’’

Predsjednik opštine Plav Skender Šarkinović dijeli stav svojih kolega da je vrijeme za ukidanje vanrednog stanja.

Gusinje

"Mi smo se dogovorili da u ponedjeljka počne nastava u našim školama. Lijepo je vrijeme pa se nadam da ćemo sa mehanizacijom koju imamo uspjeti da pročistimo I te seoske puteve. Naravno,neki putevi neće biti probijeni još mjesec,ali ćemo do tih glavnih sela doći,odnosno ta mjesta odakle polaze kombiji sa djecom.’’

Galerija

Bonus video: