Ideja da se "spoje" Bečići i Brajići sve dalje od ostvarenja

Iz Sekretarijata za investicije potvrđeno da planom investicija za 2012. nije predviđeno izuzimanje zemljišta za izgradnju žičare Bečići – Brajići
136 pregleda 0 komentar(a)
Tvrđava Kosmač, Foto: Rcc.int
Tvrđava Kosmač, Foto: Rcc.int
Ažurirano: 23.02.2012. 19:51h

Ideja da se najjača hotelska destinacija, Bečići, gdje postoji više od deset velikih hotelskih kompleksa, spoji žičarom sa malim živopisnim mjestom Brajići iznad Budve, sve je dalje od ostvarenja, jer investitora za tako zahtjevan projekat već godinama "nema ni za lijek".

Opština ni ove godine nije predvidjela da izuzme zemljište nedaleko od hotela "The Queen of Montenegro", predviđeno za početnu stanicu buduće žičare.

Projekat izgradnje žičare, koji je osmišljen još prije pet godina, a na sebe preuzela kompanija "Cable Car Montenegro", čiji je akcionar i lokalna uprava, predviđao je izgradnju žičare od Bečića do stare tvrđave Kosmač na Brajićima.

Iako ni u kompaniji nijesu odustali od ideje, Opština je jasno dala do znanja da ove godine neće izdvojiti ni euro za izuzimanje zemljišta. Svih prethodnih godina planom investicija Opština je predviđala oko 400 hiljada eura za izuzimanje zemljišta, ali prošle godine, kao i ove, ta stavka je uklonjena.

Sekretar Sekretarijata za investicije Cvetko Pajković potvrdio je da planom investicija za ovu godinu nije predviđeno izuzimanje zemljišta za izgradnju žičare Bečići – Brajići.

Realizaciju jedne od najznačajnijih kapitalnih investicija, na koju već nekoliko godina unazad insistira lokalna uprava, donekle je usporila ekonomska kriza

Kompanija “Cable Car Montenegro“ d.o.o. Budva, čija je djelatnost gradski, prigradski i kopneni prevoz putnika, osnovana je početkom februara 2010.

Imajući u vidu da osnivački kapital sadašnjih vlasnika “Cable Car Montenegro“ iznosi 1,47 miliona eura, Opština je ustupanjem nepokretnosti stekla udio u visini od 12,44 odsto.

Projekat žičare, kao turističke atrakcije, podrazumijevao bi izgradnju polazne stanice, koja bi bila nedaleko od hotela "The Queen of Montenegro" u Bečićima i ciljne stanice nedaleko od srednjovjekovne tvrđave Kosmač na Brajićima.

Njenom izgradnjom bi se i taj, gotovo zaboravljeni atraktivni kulturno-istorijski spomenik priveo turističkoj namjeni. Žičara bi vukla takozvane gondole koje bi, na svakih pola sata, prevozile turiste i izletnike do Brajića i natrag.

Opština je još prije dvije godine započela pregovore sa mještanima da i oni, ustupanjem zemlje, postanu akcionari, ili da im se za izuzimanje zemlje uplati “razumna“ nadoknada.

Realizaciju jedne od najznačajnijih kapitalnih investicija, na koju već nekoliko godina unazad insistira lokalna uprava, donekle je usporila ekonomska kriza, tako da ostaje da se vidi da li će inostrani partner istrajati na tom zahtjevnom projektu.

Društvo za promet i usluge “Cable car Montenegro” d.o.o. Budva, kako se navodi u registru Privrednog suda, osnovano je 1. februara 2010, a v. d. izvršnog direktora kompanije je Jadranka Božović, dok su osnivači Dragan – Purko Ivančević, Branko – Diki Kažanegra, suvlasnici hotelskog kompleksa “The Queen of Montenegro”, i Nikola Koprivica.

Bonus video: