Sestre iz Nikšića godinama stanuju u nehumanim uslovima

Željele bi samo da dobiju krov nad glavom koji ne prokišnjava i sa koga ne opadaju zidovi
155 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2012. 19:13h

Sestrama Mersimi i Jasmini Erović iz Nikšića, koje žive u baraci u naselju Duklo, prije dva dana je pao dio krova, ali to nije jedina nevolja u smještaju koji se teško može nazvati mjestom za stanovanje.

Njihov stan od 74 kvadrata teško se može nazvati nužnim smještajem. Dvije prostorije, koje su nekada bile spavaće sobe, ničemu više ne služe. Plafoni su pali, zidovi popucali, a voda sa krova, koji je to odavno prestao biti, toči na sve strane.

Ne traže previše, samo krov nad glavom koji ne prokišnjava i sa koga ne opadaju zidovi

Mersima reče da je vlaga uništila sav namještaj koji su imali, da sada i nemaju gdje da legnu, jer je teško naći prostor da se smjeste dva kreveta, a da ne curi voda sa plafona.

Predsjednik Opštine Nebojša Radojičić kazao je da je upoznat sa slučajem sestara Erović, da Opština nema nijedan slobodan stan na raspolaganju

Kako je dodala, ne traže one previše. Željele bi samo da dobiju krov nad glavom koji ne prokišnjava i sa koga ne opadaju zidovi.

"Kako je Jasmina nervni bolesnik, ne mogu da radim jer moram biti pored nje. Ona prima od Centra za socijalni rad 63 eura i isto toliko na račun tuđe njege. Voljela bih da neko od ljudi na vlasti jedan mjesec preživi sa 126 eura, pa da mi kaže kako je živjeti sa toliko novca", priča Mersima.

"Njima je pomoć i te kako potrebna. Zaista je grijeh kroz šta one prolaze", kaže komšija Živković

"Došli su vatrogasci odmah, svaka njima čast, ali nijesu smjeli da se popnu na krov. Ne vrijedi da zbog ovoga neko gine", reče mlađa od sestara Erović.

Njihov komšija Uroš Živković, koji stanuje u stanu pored njih, kazao je da je baraka u kojoj živi tridesetak domaćinstava, vlasništvo nekadašnje pilane "Šik Javorak".

"Erovićke već sedam godina žive u više nego teškim materijalnim uslovima. Njima je pomoć i te kako potrebna. Zaista je grijeh kroz šta one prolaze", kazao je Živković koji je prije sedam godina imao udes i od tada je nepokretan.

Radivoje Magovčević, komšija sestara Erović, pokazao je i uništeni krov iznad tog dijela barake i "kratere" na spoljašnjem zidu od pola metra širine. Zbog takvog stanja, rekao je, i ostali stanari su ugroženi, jer voda nesmetano ulazi, pa niko i ne želi da pomisli šta se može dogoditi ukoliko se voda dohvati struje.

Gdje su stanovi za socijalne slučajeve?

Predsjednik Opštine Nebojša Radojičić kazao je da je upoznat sa slučajem sestara Erović, da Opština nema nijedan slobodan stan na raspolaganju, ali da će uraditi sve što je u njihovoj nadležnosti da im se nekako pomogne.

Direktorica Centra za socijalni rad Radmila Marković kazala je da zna u kako neuslovnom stanu žive sestre Erović

"Saznao sam da ima oko 20 stanova koji su u vlasništvu Opštine i koji se ne koriste namjenski. Ti stanovi su dati socijalnim slučajevima, ali kada neko umre ili izađe iz tog stana, onda se oni vraćaju u vlasništvo opštine. Međutim, to se ovdje nije desilo. Stanove su uzela djeca tih osoba, neki se stanovi čak i izdaju, dok su neki čak i otuđeni što zakonski ne može", kazao je Jovanović.

Marković: Tražimo rješenje za njih

Direktorica Centra za socijalni rad Radmila Marković kazala je da zna u kako neuslovnom stanu žive sestre Erović.

"Od resornog ministarstva i Vlade su nekoliko puta dobile jednokratnu pomoć u iznosu od 200 do 300 eura, a naši socijalni radnici su ih više puta obilazili. Sada smo im odnijeli paket hrane, a htjeli smo da im kupimo i dva metra drva, ali kako im dimnjak ne funkcioniše, drva im nijesu potrebna. Mislili smo da Jasminu smjestimo u bolnicu, ali je Mersima to odbila, a odbile su i da pokušamo da im nađemo smještaj u Domu starih u Risnu", kazala je Markovićka.

Mersima je potvrdila da je odbila da sestru smjesti u bolnicu jer, bez obzira na sve, nije željela da Jasmina bude na nervnom odjeljenju, a misli da Dom nije adekvatno mjesto za njih.

Galerija

Bonus video: