Pametna brojila "povećala" potrošnju vode, stanari se žale

Stanarima dolazi na računima za vodu povećanje potrošnje kubikaže za oko 110-115 odsto više nego prije ugradnje "pametnih" brojila
213 pregleda 0 komentar(a)
Vodovod zgrada, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vodovod zgrada, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 23.02.2012. 17:49h

Građani Glavnog grada žale se kako im zimi dolaze veći računi za vodu nego ljeti, što je neprirodno ako se zna da je ljeti veća potrošnja, a problem je izraženiji otkako su zamijenjena stara brojila novim na digitalno očitavanje ili takozvanim "pametnim" brojilima.

Stanarima dolazi na računima za vodu povećanje potrošnje kubikaže za oko 110-115 odsto više nego prije ugradnje "pametnih" brojila.

Jedan od primjera su potrošači stambene zgrade u Ulici 27. marta iz ulaza G7/7, čiji je prosjek od maja do oktobra 2011. godine bio 230 potrošenih kubika, a u posljednja tri mjeseca je 490 kubika.

Povećanje je oko 110-115 odsto što je, kako tvrde, upućeni jedan od bezazlenijih primjera u gradu.

Uložili prigovor prije dva mjeseca na enormnu potrošenu kubikažu na računima za vodu, ali iz JP "Vodovod i kanalizacija" nisu odgovorili

Ne žale se na cijene, već na potrošnju

Niko od od njih se ne žali na povećanje cijene kubika vode nego samo o drastičnom povećanju kubikaže.

Preduzeće "Vodovod" od početka godine napisalo je 500 opomena građanima koji ne izmiruju redovno račune za vodu

"Prilikom zamjene starog vodomjera nisu nikoga obavijestili čak ni predsjednika Skupštine etažnih vlasnika što su bili dužni", kazao je stanar.

Iz "Vodovoda" navode da je neophodno da svi korisnici vode računa o instalacijama, kako u svojim stambenim jedinicama tako i vodovodnim cijevima do vodomjera, što je u isključivo njihovoj nadležnosti.

"JP "Vodovod i kanalizacija" u okviru svoje nadležnosti raspolaže ekipama za detekciju, koje su u službi korisnika prilikom otkrivanja kvarova. Iako značajno smanjeni, gubici na mreži u 2011. su iznosili 48 odsto i oni ne utiču na cijenu koštanja isporučene i fakturisane vode, pa ih samim tim građani ne plaćaju", kazala je PR "Vodovoda", Nataša Novaković.

Građani Podgorice duguju preko 5 miliona

Dok građani negoduju zbog kubikaže i plaćaju račune za vodu, iz “Vodovoda” tvrde da vodomjeri očitavaju količine vode koje su potrošene

"Primjenom novih propisa Zakona o izvršenju i javnim izvršiteljima očekujemo poboljšanje efekta naplate potraživanja preko suda. Za kategoriju fizičkih lica u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima period koji se utužuje je 24 mjeseca, a kod pravnih subjekata 36 mjeseci", kazala je Novaković.

Preduzeće "Vodovod" od početka godine napisalo je 500 opomena građanima koji ne izmiruju redovno račune za vodu, a opomene su, kako su saopštili, napisali građanima u stambenim zgradama koji imaju zajednički vodomjer u Bloku pet i dijelu centra grada.

Vodovod: Možda curi vodokotlić

Dok građani negoduju zbog kubikaže i plaćaju račune za vodu, iz “Vodovoda” tvrde da vodomjeri očitavaju količine vode koje su potrošene.

"Razlog uvećane potrošnje u stambenim zgradama koje se snabdijevaju sa zajedničkih vodomjera su, osim neracionalne potrošnje, česti kvarovi na vodovodnim instalacijama posebno u starim stambenim zgradama kao što su neispravne česme i vodokotlići", kažu iz "Vodovoda", što kako ističu sagovornici "Vijesti", znači da cijela Podgorica curi i to na sve strane.

Bonus video: