Tepački momci se uželjeli piva: Tri dana prtili do Žabljaka

U ponedjeljak smo napravili prtinu do na vrh sela i vratili se kućama. U utorak smo punih pet sati grezali uz okomite padine Ođe i ponovo kućama. Tek u srijedu dođosmo...
507 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2012. 13:48h

Lazar i Momo Marić, Danko Štruc i Miljan Ašanin iz Tepaca u kanjonu Tare tri dana su prtili do Žabljaka. Kažu da su se uželjeli popiti pivo uprkos obilju čuvene tepačke šljive. Ali su, savladavajući visoke namete, izašli i da svima u selu ponesu ljekove. Kažu da ostalog narodu ne fali.

Iz pitomih Tepaca, gdje rađa svako kontinentalno voće, ljeti se stiže za tri sata, a njima je u srijedu trebalo 5,5 sati. Snijeg na obali Tare metar, a u Žabljaku skoro još toliki. Sve su to gazili savladavajući nadmorsku visinu od 1.000 metara, do na Prosječenicu u čijoj je blizi popularni vidikovac Ćurevac.

Starim pješačkim putem jer u tamo snjegočistač još nijesu išli. U Žabljak stigli u srijedu pred veče.

Juče zasjeli u kafani i "udarili" po Nikšićkom. Prošlo je podne pa krenuše nazad.

"Tri dana trajala je naša misija. U ponedjeljak smo napravili prtinu do na vrh sela i vratili se kućama. U utorak smo punih pet sati grezali uz okomite padine Ođe i ponovo kućama. Tek u srijedu, nakon 5,5 časova pješačenja dođosmo. Svako od nas ovdje ima najbližu rodbinu sa kojima smo bili u kontaktu i oni su nabavili sve što treba ponijeti u selo", pričaju četvorica momaka iz Tepaca.

A tamo zimuje 13 domaćinstava. Sve staračka i nemoćna da se sama izbore sa ovolikim snijegom. Dosta je i napuštenih domova ali su u selu pored njih četvorice ostala još nekoliko momka.

"Sve kuće u selu, i one nastanjene i zaključane smo, obišli i svakoj na krovu bili. Kako bi komšijama u oči pogledali da im se dogodila šteta. Uklonili smo snijeg sa kuća i pomoćnih objekata. Stresali snijeg sa grana voćaka. Ipak nijesmo uspjeli potpuno. U donjem selu oštećeni su kreveti vinovih loza kod Džabasana i Lauševića. U njima niko ne zimuje. Šteta, a vlasnici su ih sa ponosom njegovali", pričaju oni i ističu da su vodili računa o precima mještana pa su za zadušnice napravili prtinu do crkve i očistili snijeg sa grobova kako bi se po običaju zapalile svijeće.

Bez razmišljanja tepački momci odgovoriše i apelu uprave NP "Durmitor" da uklone snijeg sa krova motela na Radovan luci.

Mladići su se odazvali i apelu NP "Durmitor" da uklone snijeg sa krova motela na Radovan luci

"Do motela smo prtili dva dana. Prvog dana osam sati, a drugog šest. I očistili smo snijeg jer taj objekat doživljavamo svojim", pričaju oni a na njima ni traga umora od posla koji su svih ovih dana obavili.

Direktor NP "Durmitor" Tomo Pajović neizmjerno im je zahvalan.

"Nije bilo načina da dođemo do motela i spriječimo štetu. Pozvali smo ih i to su samo oni mogli da urade. Da nije bilo njih, siguran sam, šteta bi bila ogromna", kaže Pajović.

Galerija

Bonus video: