Vlada i sanke nabavila hitno i bez tendera

I Glavni grad je sanke kupio kod istog preduzeća, „Prokom“ d.o.o. Podgorica, koje je imalo na lageru predmetne sanke
168 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2012. 05:28h

Da je snijeg usred zime na sjeveru Crne Gore ponovo iznenadio Vladu govori i podatak da je premijer Igor Lukšić morao da napiše posebnu naredbu da se usred vanrednog stanja nabave – sanke.

Lukšić je 11. novembra donio Naredbu za nabavku opreme i sredstava neophodnih za funkcionisanje sistema zaštite i spasavanja za vrijeme vanrednog stanja, a Operativni štab je kupio četvoro motornih sanki u vrijednosti od 44.600 eura.

“Vijestima” je u štabu saopšteno da su sanke nabavljene za potrebe Opštinskih štabova Andrijevice, Plava, Pljevalja i Bijelog Polja.

U utorak veče je donijeta još jedna naredba - da se hitno nabavi i dvoje sanki za Cetinje, ali još nema informacija koliko su koštale.

Sve su, bez tendera, nabavljene od preduzeća “Procom”. Objašnjenje Operativnog štaba za vanredne situacije je da je to preduzeće “jedino imalo sanke na lageru u tom trenutku”.

Opština Podgorica je kupila četiri mala čistača snijega, koji su namijenjeni za čišćenje snijega sa trotoara, parkinga i drugih prostora

Osim toga Operativni štab je saopštio da je Komisija za elementarne nepogode pomogla opštinama pogođenim vanrednim vremenskim neprilikama sa 160.000 eura novčane pomoći.

I druga naredba premijera Lukšića o hitnim nabavkama kako bi se pomoglo ugoroženima u vremenskim neprilikema rezultirala je kupovinom sanki.

Glavni grad trgovao i u Beogradu

Lukšić je donio Naredbu kojom će Glavni grad Podgorica realizovati hitnu nabavku mehanizacije za akcije spasavanja, kao i za radne aktivnosti snabdijevanja i prevoza lica u teško dostupnim naseljima.

Iz kabineta gradonačlenika Miomira Mugoše “Vijestima” je saopšteno da su na osnovu Naredbe Koordinacionog tima za upravljanje vanrednim situacijama realizovali hitne nabavke, koje su bile “izuzete od procedure javnih nabavki”.

Bez tendera kupljena su dva komada motornih sanki marke „SKI-DOO“ tip GT 550 saotvorenim prikolicama za teret, koje su namijenjene za akcije spašavanja, kao i za radne aktivnosti snabdijevanja i prevoza lica u teško dostupnim naseljima u vrijednosti od 21.780 eura.

I Glavni grad je, kao i Operativni štab, sanke kupio kod istog preduzeća, „Prokom“ d.o.o. Podgorica, koje je imalo na lageru predmetne sanke.

Osim toga, Opština Podgorica je kupila četiri mala čistača snijega marke „Husquarna“ model ST276 EP, koji su namijenjeni za čišćenje snijega sa trotoara, parkinga i drugih prostora, gdje ne može da priđe klasična mehanizacija.

Vrijednost te nabavke, saopšteno je “Vijestima” je 9.770 eura. Čistači snijega su kupljeni bez tendera od firme „Nexico“ d.o.o. Beograd, koja je zvanični distributer firme „Husquarna“ i imala je na lageru te čistače.

Bonus video: