Kad građevinarima prifali zemlje, dobro je i more

Sve to se prezentira pod eufemizmom gradnje „ekskluzivnih turističkih kapaciteta“, odnosno - vila za turističko stanovanje
127 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.02.2012. 08:47h

Svako ko ovih dana automobilom prođe trasom lokalnog puta od Obale Đuraševića do Krašića u priobalju Krtola u tivatskoj opštini, pomisliće da je zalutao u Budvu i to u vrijeme najvećeg građevinskog buma, kada nije bilo ni govora o ekonomskoj krizi.

Na pomenutom potezu, dugom oko tri kilometra, trenutno se na deset aktivnih i po propisima označenih gradilišta, gradi petnaestak objekata, mahom stanova za tržište.

Sve to se prezentira pod eufemizmom gradnje „ekskluzivnih turističkih kapaciteta“, odnosno - vila za turističko stanovanje i sličnog.

Mašine na svakom koraku

Mašine, kranovi i radnici okupirali su nekoliko izuzetno atraktivnih lokacija gdje niču vile i apartmani za prodaju na tržištu čiji su investitori Rusi, nekoliko firmi i građana Crne Gore i u jednom slučaju građanin iz Srbije.

Tako na Kaluđerovini, tivatska firma „Brobužar“ u vlasništvu Rusa gradi dva objekta „za turističko stanovanje“ ukupne površine oko 770 kvadrata, a u njenom neposrednom susjedstvu niče i „turističko naselje“ od četiri vile ukupne površine 2.820 kvadrata koje gradi podgorička firma „Sea trade“.

Malo dalje prema Krašićima, Rus Jevgenij Ivančikov investitor je „objekta mješovite namjene“ površine 200 kvadrata, a još dalje, njegovi sunarodnici Jevgenij Kosov i Galina Kanjuka grade dvije turističke vile, površine 1.374 kvadrata. „Quatro A company“ Budva investitor je turističke vile površine 448 kvadrata koja se gradi na padini prema moru, tik nakon sretanja od Rogača prema Kakrcu i Bjelilima, a turističku vilu površine 185 kvadrata na obali mora u Krašićima podiže i izvjesni Aleksandar Čenić iz Beograda.

Pedesetak metara dalje, niz put prema Petrovčima, u Krašićima Podgoričanin Željko Petrović gradi turističku vilu površine 200 kvadrata, dok Rus Viktor Sulima nešto dalje odatle, opet ispod puta na uskom obalnom pojasu, gradi dva stambena objekta površine 120 i 257 kvadrata.

Ronilački klub

Turističku vilu od 155 kvadrata tu gradi i podgorička kompanija „Stadion“. Sliku “građevinskog buma“ u ovom dijelu Krtola upotpunjavaju i dva obližnja gradilišta tivatske firme „Miks 2006“ koja na lokaciji ispod puta za Petroviće, pravi vilu od 177 kvadrata i „ronilački klub“ od oko 240 kvadrata.

Ono što, međutim, užasava mjesno stanovništvo, je činjenica, da se jedan broj novih objekata koji su započeti na području od Obale Đuraševića do Krašića, gradi bukvalno u moru, na uskom kamenitom obalnom pojasu ispod trase lokalnog puta za Petroviće.

Pojedini investitori pri tom, nisu prezali ni od nasipanja mora ispod svojih gradilišta zemljom i kamenom, pa sve zajedno trenutno pruža veoma ružnu i žalosnu sliku neodgovornog odnosa prema prostoru i prirodi uopšte.

Najveći broj građevinskih dozvola za objekte koji se trenutno prave na pomenutom području izdalo je Ministarstvo održivog razvoj i turizma, a nešto manje Sekretarijat za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Opštine Tivat, shodno planskim rješenjima iz državnih Studija lokacije za dio sektora 27 i sektore 28 i 29 koje je prije dvije godine, usvojila Vlada uz minimalan uticaj lokalne zajednice na čiju se teritoriju ti planski dokumenti odnose.

Četiri dozvole Opština izdala

„Za objekte koji se trenutno grade u zoni morskog dobra na potezu Obala Đuraševića-Krašići, izdali smo četiri građevinske dozvole, dok je ostatak dozvola izdalo Ministarstvo održivog razvoja i turizma prije nego što je u julu 2011., to prešlo u nadležnost lokalne samouprave. Dozvole su izdate u skladu sa važećim planskim dokumentima – državnim studijama lokacije za to područje i ti planski dokumenti se sprovode onakvi kakvi su svojevremeno usvojeni od nadležnog organa“, kazala je juče „Vijestima“ sekretar za uređenje prostora i zaštitu životnog prostora Opštine Tivat Tatjana Jelić.

Dodala je da Opština nema inspekcijske organe koji bi kontrolisali da li se objekti na pomenutom području grade u skladu sa izdatim dozvolama i ima li nelegalnog nasipanja mora, jer je to posao Građevinske inspekcije Ministarstva održivog razvoja i turizma, odnosno Vodoprivredne inspekcije Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

„U svakom slučlaju, tražićemo da te inspekcije izađu na teren i obave kontrole“, kazala je Jelić.

Portparolka JP „Morsko dobro“ Sandra Radulović kazala je da će Služba kontrole tog JP obići priobalje Krtola i sagledati stanje na terenu.

Galerija

Bonus video: