Dobiće radne knjižice kad potpišu da su im isplaćena dugovanja

One su istakle da su se obraćale Inspekciji rada Cetinje, opštinskom sindikatu Cetinja, gradonačelniku, Sindikatu Crne Gore...
236 pregleda 0 komentar(a)
košuta_1, Foto: D.LASICA
košuta_1, Foto: D.LASICA
Ažurirano: 21.02.2012. 18:00h

Radnice bivše modne industrije “Košuta”, odnosno “Nove košute”, najavile su da će izaći pred Vladu i početi štrajk glađu, ukoliko uskoro nadležni organi ne riješe njihov problem.

Njih 40, koje su bile zaposlene u “Novoj košuti”, vlasnika Milete Brajkovića, žale se da već pet godina ne mogu da odbiju svoje radne knjižice, jer Brajković ne želi da ih vrati.

“Obraćale smo se vlasniku, koji nam je stalno obećavao da ćemo se vratiti na posao, da će nam isplatiti zarade koje nam duguje... Međutim, od toga nije bilo ništa. Takva situacija traje već pet godina, a mi se sve ovo vrijeme na Birou rada vodimo kao zaposlene”, kazale su radnice “Nove košute”.

One su istakle da su se obraćale Inspekciji rada Cetinje, opštinskom sindikatu Cetinja, gradonačelniku, Sindikatu Crne Gore i nadležnom ministarstvu, ali im niko do sada nije pružio ruku pomoći. Radnice su protiv bivšeg poslodavca podnijele prijavu sudu, ali, kako su kazale, nemaju vremena da čekaju na duge sudske procese da bi dobile pravdu.

“Najgore od svega je što nas on ucjenjuje našim knjižicama. Pripremio je ugovore u kojima piše da nam je navodno isplatio sva dugovanja, pa ako to potpišemo dobile bismo knjižice. A on nam nije uplatio ništa. Duguje nam minimalac za četiri godine i kompletne doprinose”, tvrde radnice.

Kako su ispričale “Vijestima”, Brajković je na osnovu njih prije pet godina dobio kredit da otvori firmu i povukao ih sa Biroa rada.

“Radile smo godinu, od 2007. do 2008. Onda je samo jednog dana došao i zatvorio fabriku. Rekao nam je da nema više posla. Da bi nas onda četiri godine obmanjivao da će prozvodnja početi i da se strpimo”, ispričale su one.

Kako su istakle, sve se nalaze u teškoj situaciji.

“Ja sam za ove četiri godine dva puta bila trudna. Djecu nijednom nijesam mogla da povedem u bolnicu jer nemam zdravstveno osiguranje, a da ne pričamo o tome da sam mogla koristiti porodiljsko. Jednoj našoj koleginici umrla je majka sa kojom je živjela, a nije imala od čega da je sahrani”, ispričale su radnice “Košute”.

“Praktično smo na ulici, bez dinara. A dok nam vlasnik ne vrati radne knjižice, ne možemo da primamo ni taj minimalac sa Biroa, koji nam po zakonu pripada. Zato opominjemo nadležne organe - ukoliko nam neko ne pomognu da riješimo problem sa bivšim poslodavcem, bićemo prinuđene da izađemo ispred zgrade Vlade i štrajkujemo”, istakle su radnice “Nove košute”.

Brajković: Nijesam ja direktor, već moj brat

“Vijesti” su pokušale da dobiju komentar i od vlasnika Milete Brajkovica. Brajković nam je u telefonskom razgovoru, na pitanje kako komentariše optužbe radnica, kazao da je “sudski proces u toku i da ne treba to remetiti medijskim istupima”.

“Sem toga, ne možete vi pisati nešto bez dokaza i činjenica i na osnovu onoga što su vam radnice rekle”, kazao je Brajković. Na konstataciju da “Vijesti” nijesu sud da presuđuju koja strana govori istinu, već da iznesu priču obje strane, Brajković je kazao “da je on bio novinar i urednik i da zna kako to ide”.

Kada mu je rečeno da će stav radnica biti iznesen, sa njegovom izjavom ili bez nje, Brajković je predložio “da se oko čitave situacije čujemo sa direktorom, odnosno da zovemo njegovog brata za sat vremena”.

Nakon pitanja zar on nije direktor firme, i kave veze sa firmom ima njegov brat, Brajković je kazao: “Ma nijesam ja Brajkovć, pogriješili ste broj, nemojte više da me zovete”, nakon čega je prekinuo vezu.

Bonus video: