HRA Vladi: Povećajte socijalna davanja

Najugroženiji u Crnoj Gori žive od socijalne pomoći (MOP) koja je sedam puta manja od cijene minimalne potrošačke korpe
0 komentar(a)
Narodna kuhinja, Foto: Zoran Đurić
Narodna kuhinja, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 21.02.2012. 09:25h

Akcija za ljudska prava, povodom obilježavanja Svjetskog dana socijalne pravde, pozvala je Vladu da hitno riješi goruća pitanja u oblasti socijalne i dječije zaštite.

Iz Akcije su juče pozvali nadležne da postojeće iznose socijalnih davanja povećaju tako da obezbijede zadovoljenje osnovnih potreba korisnika i da izvedu reviziju postojeće raspodjele tako da se pomoć pravedno i transparento raspodjeljuje onima kojima je stvarno neophodna.

“Podsjećamo da najugroženiji u Crnoj Gori žive od socijalne pomoći (MOP) koja je sedam puta manja od cijene minimalne potrošačke korpe. Ovakva socijalna pomoć ne obezbjeđuje preživljavanje, već podstiče razvoj sive ekonomije i ekonomsko izrabljivanje najsiromašnijih”, saopštila je koordinatorka programa u Akciji Mirjana Radović.

U saopštenju piše da je Akcija u okviru javne rasprave o Nacrtu zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti predložila brisanje odredbe po kojoj bi porodicama radno sposobnih roditelja bez zaposlenja primanje materijalnog obezbjeđenja porodice bilo ograničeno na devet mjeseci godišnje, jer istim zakonom tim roditeljima nije garantovano i zaposlenje u tom roku.

“U vezi s propisanom visinom MOP-a, koja je trenutno fiksno određena, predložili smo polugodišnje usklađivanje s rastom cijena, što bi bar donekle korigovalo sadašnje preniske iznose MOP-a”, kazala je Radovićeva.

Iz Akcije su upozorili da je propisivanje državljanstva kao uslova za ostvarivanje socijalnih prava po ovom zakonu suprotno međunarodnim standardima.

Kako su saopštili, u proceduri je pred Ustavnim sudom predlog za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluke grada Podgorice da pristup narodnoj kuhinji uskrati onima koji nemaju državljanstvo Crne Gore, koju je ombudsman podnio na inicijativu HRA.

Bonus video: