Montefarm: Ljekovi stižu krajem februara

On je obijasnio da će za nove lijekove koji će se naći na pozitivnoj listi Fonda, tender po zakonu biti raspisan tek nakon što ona bude objavljena u Službenom listu
292 pregleda 0 komentar(a)
Ljekovi, Foto: Luka Zeković
Ljekovi, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.02.2012. 09:33h

Trenutna nestašica lijekova u apotekama “Montefarma”, trebala bi biti stabilizovana do kraja mjeseca, saopštio je “Vijestima” direktor te ustanove Budimir Stanišić.

U državnim apotekama, prema njegovim riječima, trenutno nedostaje oko 15 preparata iz grupe za liječenje kardiovaskularnih bolesti, gastrointestinalnog trakta i antibiotici.

Pacijenti koji su se proteklih dana obraćali “Vijestima” revoltirani što su primorani da kupuju propisane lijekove, kazali su da u javnim apotekama između ostalih nema palitreksa, sintroma 4, loprila, bromazepama, neodeksana, raptena duo.

“U toku je realizacija tendera i nadamo se da ćemo,ako nam vremenske prilike dozvole, u narednih deset dana imati dovoljne količine lijekova u našim apotekama, sa važeće pozitivne liste. Za pojedine lijekove u apotekama postoje zamjene”, uvjerava Stanišić.

On je obijasnio da će za nove lijekove koji će se naći na pozitivnoj listi Fonda, tender po zakonu biti raspisan tek nakon što ona bude objavljena u Službenom listu.

Neke ljekove izdavala "Galenika"

Problem nestašice lijekova u Montefarmovim apotekama, osim kašnjenja sa tenderskom procedurom, dodatno je usložen nakon što je od prvog januara ove godine“Galenike CG”prestala da izdaje lijekove na recept.

“Svakako da je to povećalo potrošnju lijekova, jer nijesmo planirali tih oko dvadeset odsto više lijekova koje je osiguranicima izdavala “Galenika”.Koliko sam upoznat do kraja mjeseca trebalo bi da dođe do konačnog dogovora između Fonda za zdravstveno osiguranje i “Galenike” kako bi građani ponovo mogli da podižu lijekove u tim apotekama”, kazao je Stanišić.

Ministar zdravlja Miodrag Radunović nedavno je izjavio da je “Montefarmu naloženo da dio nedostajućih ljekova nabavi šoping metodom i neposrednim pregovaranjem.

On je tada istakao da je za dio nabavke lijekova neophodno uraditi aneks ugovora sa postojećim doboavljačina , da bi se u roku od 30 dana , dok se ne završi tenderska procedura, prevazišle eventualne nestašice. Radunović je potvrdio i “da su na putu do riješenja sa predstavnicima “Galenike, te da u narednim danima

Bonus video: