Crnagoraput morala da angažuje mašine 19 privatnih preduzeća da bi očistila puteve

Inić: Cijena je definisana ugovorom i odnosi se za efektivni sat rada mašine
95 pregleda 0 komentar(a)
Snjegočistač Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Snjegočistač Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 21.02.2012. 09:01h

Preduzeće Crnagoraput angažovalo je mehanizaciju 19 privatnih preduzeća, kako bi od lavina očistili magistralne puteve, saopštio je Slobodan Inić iz Direkcije za saobraćaj.

Inić je pojasnio da su u Crnagoraputu bili prinuđeni da plate privatnu mehanizaciju, jer sa svojom nijesu mogli da probiju brojne usove i lavine.

“Cijena je definisana ugovorom i odnosi se za efektivni sat rada mašine. Na putnom pravcu Podgorica - Kolašin iznosi 49 eura za utovarnu lopatu i 73,58 eura za specijalnu mašinu”, kazao je Inić, istakavši da cijena nije tajna i da je različita u zavisnosti o kojoj saobraćajnici je riječ.

Inić je juče kasno poslijepodne na konferenciji za medije Operativnog štaba za vanredne situacije najavio da će do sinoć biti prohodne obje kolovozne trake na svim magistralnim putevima u Crnoj Gori, ali da to ne znači da će sve saobraćajnice biti i otvorene.

Operativni štab za vanredne situacije zabranio je sinoć od 19 časova saobraćaj za sve kategorije vozila na putnim pravacima Podgorica - Kolašin – Ribarevina - Bijelo Polje – Granični prelaz (GP) Dobrakovo, Ribarevina – Berane - Rožaje – GP Dračenovac, Berane – Andrijevica - Plav – Gusinje, Nikšić – Šavnik – Žabljak – Đurđevića Tara – Pljevlja – GP Ranče, Cetinje - Budva, Nikšić – Plužine - Šćepan polje...

Iz štaba su pozvali građane da i dalje ne kreću na put bez prijeke potrebe.

Predstavnik sektora za vanredne situacije Ljuban Tmušić kazao je da vojni helikopteri juče nijesu letjeli zbog lošeg vremena i da je samo letjelicom MUP-a evakuisana jedna osoba iz okoline Danilovgrada.

Tmušić je rekao da su pripadnici službi zaštite iz Cetinja i Nikšića evakuisali po jednu osobe iz te dvije opštine.

On očekuje da će američke posade sa dva helikoptera danas sletjeti u Crnu Goru i da bi, u zavisnosti od vremenskih prilika, već od sjutra trebalo da učestvuju u akcijama evakuacije ugroženih i dostavljanju životnih namirnica.

Ranije je najavljeno da će SAD poslati dva helikoptera američke vojske, tipa crni jasteb, i više od 40 članova posade.

Helikopteri su upućeni kao odgovor na zahtjev Vlade Crne Gore za pomoć, upućen NATO-u.Iz Ambasade SAD je objašnjeno da je jedan helikopter za hitnu medicinsku evakuaciju, a drugi je pogodan za transport tereta.

Bonus video: