Dječije bande surovo udaraju

Ono što policiju posebno zabrinjava je težina nasilničkog ponašanja, koju pojedine maloljetne grupe ali i pojedinci pokazuju
121 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.02.2012. 10:18h

Nedavni slučaj surovog vršnjačkog napada na Zabjelu kada je grupa učenika, bez ikakvog povoda, nasrnula na primjernog đaka OŠ “Oktoih” I.V. (14), šokirala je crnogorsku javnost i još jednom na težak način podsjetila na značajno povećan broj maloljetničkog nasilja.

Ono što posebno treba da zabrinjava jeste brutalnost malih bandi, koje se ne libe da bez razloga na ulici udaraju pesnicama, nogama, pa čak drvenim palicama i metalnim boksevima...

I nije samo Zabjelo naselje gdje “haraju” bande maloljetnih delinkvenata, već se policija sa tom pojavom bori i u Zagoriču, na Koniku i drugim prigradskim naseljima u Podgorici.

Jasavić: Zabrinjava stepen agresivnosti

Rukovodilac Odjeljenja za suzbijanje krvnih delikata i filijale za sprečavanje maloljetničke delinkvencije Ekan Jasavić naveo je da policija čini sve kako bi se smanjio broj nasilja među djecom.

On je naveo da i pored toga u prošloj godini je evidentiran porast krivičnih djela, gdje su izvršioci bile maloljetne osobe.

Jasavić

“Lani je u Crnoj Gori podnijeto 290 krivičnih prijava protiv maloljetnih izvršilaca, a da je najviše prijava bilo za one čija je starosna dob od 16 do 18 godina”, naveo je Jasavić.

Od ukupnog broja podnijetih krivičnih prijava u 2011. godini prednjači Podgorica, gdje je policija protiv 39 maloljetnika procesuirala krivične prijave, dok je protiv 43 izvršioca podnijeto i 25 prekršajnih.

Ono što policiju posebno zabrinjava je težina nasilničkog ponašanja, koju pojedine maloljetne grupe ali i pojedinci pokazuju.

“Posebno je alarmantna situacija ako uzmete u obzir količinu agresivnosti, koju ta djeca sa devijantnim ponašanjem pokazuju. Posljednji napad maloljetne grupe na Zabjelu ukazuje još jednom na podatak da mi na području grada imamo još nekoliko maloljetnih bandi. Takve grupacije posebno su izražene u Zagoriču, Koniku i na Zabjelu, gdje odranije imamo grupacije koje su sklone nasilničkom ponašanju. Takve bande malih ne libe se da udaraju bez razloga, ali u tim napadima upotrebljavaju palice, šipke, metalne bokseve”, pojasnio je Jasavić, koji je dodao da djeca sa takvim agresivnim ponašanjem najčešće potiču iz socijalno nesređenih porodica.

Zbog nanošenja teških tjelesnih povreda lani je policija u Podgorici podnijela tri krivične prijave protiv sedam maloljetnika

“Obično je riječ o djeci koji u porodici imaju nasilnike. Takav model prihvataju kao normalan, pa se kasnije ta agresivnost prenosi i na ulicu. Maloljetnici skloni tom ponašanju na ulici se onda dodatno nasilno oblikuju, pa tada nastaje bezbjednosni problem”, naveo je on.

Zbog nanošenja teških tjelesnih povreda lani je policija u Podgorici podnijela tri krivične prijave protiv sedam maloljetnika, a zbog nasilničkog ponašanja podnijete su takođe tri prijave protiv šestoro djece. Krivične prijave podnošene su i za nanošenje lakših povreda, a to se dogodilo protiv četiri maloljetnika.

Predavanja o vršnjačkom nasilju

U Filijali za suzbijanje maloljetničke delinkvencije u PJ Podgorica imaju i stručni tim inspektora, koji u osnovnim i srednjim školama na području grada drže predavanja o vršnjačkom nasilju. Predavanja su u prošlog polugođu održana u 11 srednjih i 29 osnovnih škola, a tim za edukaciju pokušava školarcima da prenese podatke o štetnosti bilo kakvog oblika nasilja.

U pripremi je brošura u kojoj će biti pojašnjeno djeci šta je sve nasilje, kakvi su oblici te pojave, podaci o narkoticima, alkoholu, kocki...

“U pripremi je brošura u kojoj će biti pojašnjeno djeci šta je sve nasilje, kakvi su oblici te pojave, podaci o narkoticima, alkoholu, kocki...Brošura će biti štampana na crnogorskom, albanskom i romskom jeziku, a to je za sada način kako mi u policiji pokušavamo preventivno da utičemo na najmlađu populaciju”, naveo je Jasavić.

Policija je lani, a to će biti nastavljeno i ove godine, u školskim dvorištima i unutar škola postavljala plakati kako da se svi u sistemu bolje bore protiv asocijalnih pojava.

Jasavić je naglasio da je policija u prošloj godini posebno povećala stepen kontrola u kladionicama i lokalima, gdje su protiv vlasnika takvih objekata podnošene prijave zbog prisustva djece u mjestima predviđenim za kocku ili maloljetnika u alkoholisanom stanju.

Povrijeđeni dječak krenuće u školu

Učenik OŠ “Oktoih” sa Zabjela I.V. (14) stigao je prošlog vikenda u svoj dom, a narednih dana kada se vremenske prilike malo smire dječak će se vratiti i u školsku klupu.

I pored teške povrede oka, koju mu je nanijela maloljetna banda koja ga je presrela na putu ka kući, dječaka neće omesti da se što prije pridruži svojim drugarima.

“Moj sin jedva čeka da krene u školu. Sada je prilično dobro, ali stanje oka zabrinjava jer na njega ne vidi ništa. To mu smeta, pa u kući imamo i komične situacije jer stalno udara u neki predmet, zato što nema pravog osjećaja za prostor”, rekao je dječakov otac M.V.

Hrabrom dječaku, odličnom i primjernom đaku i omiljenom drugaru predstoji nova borba - za mjesec i po u Beogradu ga očekuje nova operacija na povrijeđenom oku.

“Nadamo se da će ta operacija uspjeti i da će se mom sinu povratiti vid”, naveo je M.V.

Haos pravili i u „Ljuboviću”

Maloljetni N.B. (15) i F.K. (14), koji se sumnjiče da su krajem januara teško pretukli vršnjaka na Zabjelu, po odluci sudije za malojetnike, nalaze se u prostorijama Centra za djecu i mlade „Ljubović”.

Sa dvojicom dječaka, čija je agresivnost šokirala javnost, radi multidisciplinarni tim stručnjaka pokušavajući da se kod njih popravi devijantno ponašanje. Osim što su agresivnost na najgori način pokazali na ulici, dvojica maloljetnika to čine i u Centru za djecu i mlade u “Ljuboviću”.

“Svađalačku narav i želju za tučom pokazali su i u “Ljuboviću”, a posebno su agresivnost pokazivali u prvim danima boravka. Ključni problem je što ta djeca ne shvataju ozbiljnost svojih postupaka i što u svemu tome ne vide ništa loše”, rečeno je “Vijestima” u toj ustanovi.

Galerija

Bonus video: