Šestani podsjećali na Sibir

Nakon skoro tri sedmice probijen put do barske mjesne zajednice Šestani, rođaci konačno stigli do svojih najmilijih i počeli da čiste prilazne puteve ka kućama.
81 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.02.2012. 19:34h

Barska Mjesna zajednica Šestani je tokom vikenda konačno odblokirana od snijega, i to iz pravca Virpazara i iz pravca Ostrosa. Odmah po dobijanju informacije da su probijeni sniježni smetovi, u Šestane je krenula pomoć zavijanim, mahom vremešnim mještanima koji su bili bez putne komunikacije skoro tri nedjelje, a dobar dio i bez struje.

“Put je kao da se vozi po bob stazi - usko koliko da kola prođu, a sa obje strane zamrznuti sniježni zid koji ti ne da da mrdneš ni lijevo ni desno”, kažu “Vijestima” članovi šestanskih familija koji su juče i prekjuče od zraka do mraka radili na starevini, čisteći imanja od debelih naslaga snijega.

Pomoć za zavijane u Šestane ponijeli su i načelnik barskog Izviđačkog odreda „24. novembar“ Mićo Baltić sa Aleksandrom Lukićem i potpredsjednikom Odbora MZ Šestani Jozom Lukićem.

“Zahvaljujući koordinaciji i nesebičnoj pomoći načelnika Službe zaštite i spasavanja Velizara Čađenovića, dobili smo terensko vozilo za prevoz od Ostrosa do Šestana i sela Gornja Briska. Regionalni put Virpazar-Ostros je i pored svih napora prohodan samo za terenska vozila, a na nekim dijelovima smetovi su bili i po četiri metra”, kazao je Lukić.

On napominje da su, mada vazdušnom linijom manje od 10 kilometara udaljeni od Bara u kojem tokom februara nije pala nijedna jedina pahulja, Šestani “po visini smetova podsjećali na Sibir”.

Poslije napornog dana, njih trojica su ugošćeni u kući Lukića u kojoj je šezdesetogodišnja Mrika Lukić sama provela sve vrijeme sniježne nepogode. U ovoj kući nije bilo tijesno ni na samom početku vremenske nepogode, kada je Mrika pod svoj krov primila desetoro mladih Ulcinjana blokiranih na putu, koji nijesu mogli ni naprijed ni nazad.

“Iz svega ovoga što se zbilo u Šestanima, uz sve uvažavanje muka koje su od snijega pretpjeli ostali stanovnici Crne Gore, moraju se izvući i analize i pouke za ubuduće. Ovakvih neprilika je bilo i ranije, sigurno će ih još biti, ali, mišljenje ogromne većine mještana je da je „Crnagoraput“, preduzeće zaduženo za održavanje naše jedine veze sa svijetom, regionalnog puta Virpazar-Đuravci-Ostros, glavni krivac što su Šestani ostali u totalnoj blokadi sve ovo vrijeme. Činjenica je da se to ponavlja uvijek kada su iole jače sniježne padavine, nije se smjelo dozvoliti da snijeg dostigne toliku visinu i da se tako dođe u situaciju da i najsnažnija mašina postane nemoćna”, naglašava Lukić.

Mještani su zahvalni na reakciji Opštine Bar koja je angažovala privatnu mehanizaciju i deblokirala ovaj kraj, te Službi zaštite i spasavanja, Plovnoj jedinici Uprave policije i ekipi Elektrodistribucije iz Virpazara i Ostrosa.

Opstali zahvaljujući pomoći komšije Isa

U društvu Ilbera Dragovića, pripadnika Službe zaštite i spasavanja, predstavnik MZ i izviđača, stigli su do Gornje Briske u kojoj je 15 uglavnom starijih osoba u pet kuća, a dočekali su ih nanosi od oko jedan metar snijega.

“Krovovi kuća su već počeli da popuštaju pod sniježnim pokrivačem, a neki pomoćni objekti nijesu izdržali. Dio starijih mještana Gornje Briske je ovo nevrijeme preživio zahvaljujući komšiji Isu Musoviću koji im je cijelo vrijeme čistio put od kuće do pomoćnih objekata i drvljanika, unosio im sijeno za stoku i nesebično pomagao u svemu što je bilo u njegovoj moći. Organizovali smo se i očistili snijeg sa krovova i ostalih objekata, pročistili pristupne puteve do kuće i pomoćnih objekata, koliko se moglo za jedan dan”, kazao je Lukić.

Galerija

Bonus video: