U Podgorici normalno od ponedjeljka, za cijelu državu se još ne zna

"Situacija je stabilna tako da ne bi trebalo da bude razloga da se od ponedjeljka ne prekine vanredno stanje“, kazao je Mugoša
53 pregleda 0 komentar(a)
Podgorica snijeg, Foto: Velemir Sikimic
Podgorica snijeg, Foto: Velemir Sikimic
Ažurirano: 18.02.2012. 09:45h

Vanredno stanje i zabrana saobraćaja u glavnom gradu potrajaće još dva dana, kada bi prema najavama gradonačelnika Miomira Mugoše trebalo biti prekinuto.

„O tome će Krizni štab odlučivati u nedjelju. Situacija je stabilna tako da ne bi trebalo da bude razloga da se od ponedjeljka ne prekine vanredno stanje“, kazao je Mugoša.

Kada će se to desiti na teritoriji države juče nijesu mogli da preciziraju iz Operativnog štaba za vanredne situacije, gdje očekuju da će vrlo brzo biti pušten saobraćaj za privatne automobile od Podgorice prema Kolašinu.

„Prioritet imaju teretna vozila koja prenose hranu, energente i ljekove prema sjeveru, Kolašinu, Bijelom Polju, Mojkovcu“, kazao je pomoćnik direktora Uprave policije Nikola Janjušević na konferenciji Operativnog štaba.

On nije želio da precizira kada bi saobraćaj u potpunosti mogao biti normalizovan, objašnjavajući da je „to nadležnost inspektora za puteve koji će dati predlog Operativnom štabu, a on će donijeti definitivnu odluku”.

Beranama, Rožajama i Plavu stiglo gorivo na benzinskim pumpama, tako da ga ima u dovoljnim količinama

On je naveo da je Beranama, Rožajama i Plavu stiglo gorivo na benzinskim pumpama, tako da ga ima u dovoljnim količinama.

„Stiglo je gorivo i za beransku bolnicu, dovoljno za sljedećih osam dana“, kazao je on i podsjetio da je u Andrijevici većina seoskih puteva neprohodna, u Danilovgradu i na Cetinju se raščišćavaju putevi do seoskih područja, dok su na Žabljaku neprohodni pravci prema Šavniku i Bukovici.

„U Plužinama je stanje znatno bolje, jer je put prema Nikšiću otvoren, dok je put koji vodi prema Šćepan polju i dalje zatvoren. U Pljevljima se otežano saobraća na većini putnih pravaca“, kazao je Janjušević.

Predstavnik Operativnog centra za vanredne situacije Radomir Šćepanović kazao je da je težište helikopterskih aktivnosti juče bilo na evakuaciji bolesnika iz nepristupačnih sela sjevenih opština do Kliničkog centra Crne Gore.

„Ukupno je bilo 10 evakuacija, od toga jedno dvogodnišnje dijete i tri nepokretrna bolesnika. Dostavili smo hrane Plužinama, Kolašinu i Mojkovcu“, kazao je on.

Helikopteri iz Slovenije i Grčke, koji su pomagali u evakuaciji svoju misiju u Crnoj Gori su završili, pa će od danas pomoć pružati helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, koji je sinoć doletio na vojni aerodrom u Golubovcima.

Ivan Milić iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija je saopštio da je u toku jučerašnjeg dana evakuisano i nekoliko desetina stranih državljana iz Kolašina, koji su prebačeni u Podgoricu.

Ivan Milić iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija je saopštio da je u toku jučerašnjeg dana evakuisano i nekoliko desetina stranih državljana iz Kolašina

Na račun solidarnosti za ublažavanje posljedica obilnih sniježnih padavina i olujnog vjetra do sada je uplaćeno 224.354 eura.

Predstavnik Elektroprivrede Ranko Radulović kazao je da je juče bilo oko 400 do 450 domaćinstava koji nemaju struju.

„Najteže situacije bile su na području Tuzi i Zete, šireg područja Podgorice, kao i šireg područja Danilovgrada. Trenutno je jako teška situacija na području opštine Nikšić, trafo-rejon Plužine. Nekoliko puta pokušavali smo da saniramo te kvarove, ali zbog ogromnih smetova nijesmo bili u mogućnosti“, rekao je on i ponovo apelovano na građane da štede struju.

U podgoričkom Zavodu za hitnu medicinsku pomoć tokom jučerašnjeg dana obavljeno je 111 pregleda, od čega 18 pacijenata sa prelomima zadobijenim od pada. Urgentni centar zbrinuo je juče 23 povrijeđene osobe, dok su ljekarske ekipe podgoričkog Doma zdravlja obavile 236 patronažnih posjeta i evakuisali do najbližih zdravstvenih ustanova šest pacijenata. Ugroženom stanovništvu tokom jučerašnjeg dana dostavljeno je 37 paketa hrane, a još 50 biće podijeljeno danas.

Desetočlana porodica Gaši koja je bila nastanjena izvan kampa na Vrelima ribničkim evakuisana je i smještena u kasarni Masline. Mugoša je najavio da bi tokom dana pomoć trebalo da bude dopremljena i za 15 porodica u Komanima.

Gradonačelniku su zasmetale spekulacije građana da se gradske i prikradske ulice čiste prema partijskoj pripadnosti.

Mugoša počeo da štedi struju

„Takvih komentara biće u serijama nakon što prođe sva ova nevolja. Krizni štab time se neće baviti. Predsjednici svih mjesnih zajednica dobili su jasne instrukcije o prioroitetima a to su čišćenje glavnih saobraćajnica, na intervencije do grobalja i do pristupa trafo-rejonima, eventualno i do kuća u kojima je prijavljeno da ima teže bolesnih osoba“, kategoričan je bio Mugoša.

On je opomenuo građane da ne pale samoinicijativno uličnu rasvjetu, što se samo u Kučima dešavalo tri puta.

Tokom vikenda sunce

Prema prognozi Hidrometeorološkog zavoda, danas će na jugu biti pretežno sunčano uz povremeno malu ili umjerenu oblačnost, na sjeveru promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, a tokom jutra tek ponegdje je moguć slab snijeg.

U nedjelju prije podne sunčani intervali, u drugom djelu dana naoblačenje koje će krajem dana i tokom noći ponegdje usloviti padavine. U ponedjeljak će biti oblačno, na jugu kiša, na sjeveru snijeg koji će se u nižim predjelima smjenjivati sa kišom.

Tokom popodneva očekuju se intenzivne padavine, mjestimično umjerene količine. U utorak postepena stabilizacija vremena, uglavnom tokom poslijepodneva očekuje se smanjenje oblačnosti i suvo vrijeme.

U srijedu promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalia. Vjetar slab do umjeren, istočnih smjerova. Temperatura vazduha u porastu, uz manja kolebanja. Narednih dana, uglavnom u nižim predjelima, porast temperature vazduha usloviće postepeno otapanje sniježnog pokrivača.

Bonus video: