Svi znaju ko je uzeo bager i gdje je, ali nikako da ga nađu

Odgovor policije dodatno mistifikuje slučaj bagera, koji je nestao usred dana, pred očima nekolicine radnika
133 pregleda 0 komentar(a)
Bager, Foto: Tanjug
Bager, Foto: Tanjug
Ažurirano: 18.02.2012. 08:46h

Uprava policije saopštila je “Vijestima” da nije istražila slučaj nestalog bagera sa Solane “Bajo Sekulić”, vrijednog oko 50 hiljada eura, jer joj nije podnijeta prijava o tom slučaju.

“U vezi s pitanjem koje se odnosi na slučaj nestanka građevinske mašine u ulcinjskoj Solani, obavještavamo vas da Ispostavi policije u Ulcinju nije podnesena ovakva prijava”, navodi se u odgovoru načelnika ulcinjske Ispostave policije Rudolfa Elezovića.

Odgovor policije dodatno mistifikuje slučaj bagera, koji je nestao usred dana, pred očima nekolicine radnika.

Vijesti, međutim, posjeduju dokument koji je naslovljen na MUP, Područnu jedinicu Ulcinj, a koji je u ime Odbora direktora potpisao Bojša Šotra.

U aktu pod rednim brojem 177, od 5. 7. 2011. Šotra moli policiju da preduzme neophodne istražne radnje radi pronalaska i vraćanja mini bagera oznake JCB- 8032.

“Bager je vlasništvo Euronatura, ali je ugovorom iz 2004. dat Solani na korišćenje. To sredstvo 13. 12. 2010. godine, iznijeto je iz kruga Solane po nalogu tadašnjeg izvršnog direktora Jelene Aleksić, navodno na servis”, piše u dopisu.

U tekstu se naglašava da je 17. juna prošle godine, radnik Solane Veselin Mitrović, po nalogu v.d. izvršnog direktora Dragiše Rosandića, ispitao kako je nestao mini bager.

“Mitrović je u svom izvještaju naveo i imena zaposlenih koji su učestvovali u transportu mašine i oni vam stoje kao svjedoci. Kontaktirali smo i predstavnike Euronatura koja su nam potvrdili da nikada nijesu dali saglasnost da bager napusti krug Solane. Stoga sumnjamo da su mašinu otuđili nepoznati počinioci, pa vas molimo da preduzmete radnje i nađete počinioce, te da Solani vratite bager”, piše na kraju dopisa.

U Solani svi znaju “da je bager negdje u Budvi”, što je “Vijestima” nedavno potvrdio i Rosandić.

“Od policije nijesam dobio ništa zvanično, sem neformalne informacije da je bager na remontu negdje u Budvi”, kazao je tada Rosandić.

Uprkos tome, što svi znaju gdje je mašina, ko je dao nalog i ko su svjedoci, slučaj nestalog bagera i dalje je obavijen velom tajne...

Policija tvrdi da nije ni dobila prijavu o krađi, ali u Solani imaju dokument koji demantuje policiju. Možda prijava nije ni stigla do policije, nego već sedam mjeseci još putuje.

U svakom slučaju, na potezu je tužilaštvo koje bi što prije trebalo da riješi slučaj ove nesvakidašnje farse, prije nego što nas “išamaraju” međunarodni sudovi, koje je preko njemačke ambasade u Podgorici već angažovao Euronatur.

Na remont zbog gusjenica?

“Vijesti” su već objavile djelove Mitrovićevog izvještaja, koji je prema tvrdnjama iz Solane, proslijeđen i policiji uz zahtjev za istragu. Mitrović je naveo imena svih ljudi koji su na bilo koji način učestvovali u transportu i naglasio da pisanih tragova nema.

“Pisani dokaz postoji samo u računaru sekretarice, koja je pisala nalog. Zanimljivo je da ni na kapiji, koju je tada obezbjeđivala firma 'Guardian', nema dokaza o tome”, piše u dopisu. Mitrović je internom istragom došao do saznanja da je bager iz kruga Solane iznijet zbog remonta gusjenica.

“To je bilo neprihvatljivo za rukovaoca mašine Đonija Dukađina koji je rekao da se remont može obaviti i u krugu Solane. Ali, to nije pomoglo. Od tada se bageru gubi svaki trag”, napisao je Mitrović u dopisu Rosandiću.

Bager je, prema njegovim riječima, isključivo služio za potrebe održavanja staništa ptica u močvarnim predjelima kruga Solane.

Bonus video: