Na Planini Pivskoj helikopterima stigla hrana, ljekovi i rođaci da pomognu

Situacija u selima Pivske župe je mnogo povoljnija, jer se do skoro svih može stići
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.02.2012. 18:58h

Pojedini mještani sela Pivske planine, zahvaljujući angažovanosti helikopterske jedinice, konačno su dobili hranu i ljekove, ali i pomoć u ljudstvu.

"Slovenački helikopter je napravio dvije ture i povezao hranu stanovnicima Crkvičkog Polja i Dubljevića. Sa njima su otišla i po četiri čovjeka u oba mjesta, u pitanju su članovi porodica iz Polja i Dubljevića, koji će pomoći najbližima da se lakše izbore sa nastalim vremenskim neprilikama", kazao je predsjednik Opštine Plužine Mijuško Bajagić.

Prema njegovim riječima, situacija u selima Pivske župe je mnogo povoljnija, jer se do skoro svih može stići.

"Naša mehanizacija čisti prema Trsi i Boričju, iako je u pitanju regionalni put, što nije naša nadležnost. Ali cilj nam je da što prije stignemo da sela koja su nedjeljama odsječena i ako nas vrijeme posluži nadam se da ćemo za tri dana stići do pomenutih mjesta", kazao je Bajagić.

Kako je rekao samo da izađu iz kanjona, gdje su nameti i po nekoliko metara i gdje se stalno stvaraju novi usovi, čišćenje će ići mnogo lakše.

"Najvažnije je da obezbijedimo da se do tih sela može stići, pa makar i na motornim sankama, kako bismo ljudima odnijeli hranu i ljekove. Prioritet nam je i čišćenje puta do sela Kruška gdje se nalazi trafo-stanica kako bi električari popravili kvar i sela konačno dobila struju", kazao je Bajagić, napominjući da ima sela u kojima struje nema već više od 15 dana.

Policajci, zajedno sa medicinskom sestrom Tanjom Bakrač, gazili su snijeg visine oko metar i po kako bi stigli do Seljana i sestara Milijane i Milosave Blečić, čija je kuća udaljena oko četiri kilometra od puta. Donijeli su im ljekove i hranu koju je poslao Crveni krst, a sestra je ukazala i neophodnu medicinsku pomoć.

Stanovnici sela Brezna, kojima su prije drugog snijega u požaru stradali stanovi i dalje su smješteni kod rođaka i komšija koji vode računa i o njima i o njihovoj stoci, pošto su u pitanju uglavnom staračka domaćinstva koja nijesu u stanju to da urade.

U naselju imaju dovoljno hrane i ljekova, prodavnice su dobro snabdjevene i jedino čega u njima trenutno nema su voće i povrće.

Čekaju obećane mašine

U opštini Šavnik još sa nestrpljenjem čekaju obećane dvije utovarne lopate, jer se do sela, a sva su odsječena, bez njih ne može stići.

"Nadam se da ćemo uspjeti da povežemo Boan i Šavnik i da će stići te utovarne lopate koje su nam više nego potrebne. Nema životno ugroženih, a obećano nam je da će helikopterska jedinica doći za dan-dva da preveze dobrovoljce koji žele da pomognu najbližima i da im odnesu hranu i ljekove", kazao je predsjednik Opštine Šavnik Miomir Vujačić.

Prema njegovim riječima, privatne radnje u naselju su dobro snabdjevene hranom, a apoteka ljekovima, imaju dovoljno goriva, ne fali im struje, samo što su u Bukovici i Boanu prethodnih noći bili česti ispadi, pa je dolazilo do prekida električne energije.

"Pojedini stočari su imali i gubitke u stočnom fondu. Moraju da vode računa i o sebi i o porodici, o stoci do koje je često teško doći. Zaista im nije lako", kazao je Vujačić.

Galerija

Bonus video: