POSLIJE DVA DANA

Otvoren put preko Jezerske površi

Kolona od oko 100 vozila dva dana je u Žabljaku bila blokirani u nevremenu. Utočište su nalazili u žabljačkim hotelima i privatnom smještaju
96 pregleda 0 komentar(a)
Žabljak snijeg bager, Foto: Obrad Pješivac
Žabljak snijeg bager, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 17.02.2012. 17:59h

Snjegočistači "Crnagoraputa" oko 18 časova otvorili su put preko Jezerske površi čime su se stvorili uslovi da kolona od preko 100 vozila koja je bila formirana duž zaobilaznice nastavi put.

Šef stacionara "Crnagoraputa" na Žabljaku Sveto Anđelić kazao je da su prvo propustili 40-ak putničkih vozila, a nakon kraće pauze i 60 kamiona.

Snjegočistači će, kako je rekao, svima koji se zateknu na tom putu zateknu večeras obezbjeđivati prolaz.

Kolona od oko 100 vozila dva dana je u Žabljaku bila blokirani u nevremenu. Utočište su nalazili u žabljačkim hotelima i privatnom smještaju.

Vrijeme je bilo nešto stabilnije, ali je bilo vjetra. Putari su od ranog jutra pokušavali da otvore put ka Šavniku. Anđelić je kazao da se snjegočistači suočavaju sa ogromnim nametima snijega, a i mećava ih usporava.

Iz republičkog operativnog štaba su saopštili da je slovenački helikopter bio u rejonu Plužina

Predsjednik Opštine Isailo Šljivančanin kaže da je situacija u selima povoljna, a da su prema pojedinim selima motornim sankama prevoženi mlađi sugrađani kako bi svojima pomogli na selu.

Kazao je da je pristiglo više uplata kao pomoć u prevazilaženju problema. Među njima je i 48 paketa hrane za najugroženije. Donacija “Maksi marketa” iz Žabljaka isporučivaće uprava marketa u saradnji sa zaposlenima u Centru za socijalni rad.

Evakuisali teškog bolesnika

Iz republičkog operativnog štaba su saopštili da je slovenački helikopter bio u rejonu Plužina i na sedam lokacija odvezao 13 dobrovoljaca i 200 kilograma hrane. Grčki helikopter transportovao je u Plav pripadnike Vojske na ispomoć u čišćenju grada. Dvije „gazele“ Vojske transportovale su ukupno 300 litara goriva u rejon Veruše.

Evakuisana je starica iz sela Prekobrđe u Klinički centar, dok jedna „gazela“ prevozi radnike Elektrodistribucije

Aviohelikopterska jedinica MUP-a Crne Gore evakuisala je teškog bolesnika iz sela Stožer iz bjelopoljske opštine. U toku je operacija odvoženja dobrovoljaca iz Podgorice u kolašinska sela Liješnje, Velje Duboko, Prekobrđe i Gornja Morača. Takođe, ta jedinica doprema hranu zavijanim selima u opštini Kolašin.

Slijedi podjela hrane u rejonu opštine Mojkovac.

Evakuisana je starica iz sela Prekobrđe u Klinički centar, dok jedna „gazela“ prevozi radnike Elektrodistribucije sa lokacije Manastir Morača u selo Liješnje, a druga prevozi bolesnu osobu iz sela Ravni u Klinički centar.

Kajakaši pripravni u slučaju poplava

Bjelopoljski Tim za upravljanje u vanrednim situacijama radio je na zbrinjavanju bolesnih i nemoćnih, a u akciju je uključen i helikopter koji je dostavljao hranu na ugrožena područja u sela Stožer, Podvrh, Vrh i Jablanovo i istovremeno evakuisao teške bolesnike.

Kajakaški veteran Nikola Rakonjac saopštio je da na raspolaganju imaju sedam kajaka

Nakon nekoliko dana zastoja kolona od oko 100 kamiona i šlepera natovarenih hranom koji su zbog neprohodnosti puta stajali parkirani na bjelopoljskoj obilaznici oko 10 časova zaputila se prema Podgorici.

Koordinacioni tim saopštio je da je mehanizacija za pročišćavanje puteva na terenu, te da su prohodni skoro svi lokalni putni pravci.

Prestanak padavina i porast temperature, bio je znak i da se počne s pripremama za eventualne poplave, koje bi mogle nastati usljed jakog otapanja snijega.

Članovi kajakaškog kluba „Lim” Nikola i Marko Rakonjac, Mirso i Salmin Nišić, Eldin Idrizović, Aldin Osmanović i Kenan Kasumović juče stavili su se na raspolaganje Koordinacionom timu. Kajakaški veteran Nikola Rakonjac saopštio je da na raspolaganju imaju sedam kajaka i da su spremni da intervenišu u slučaju poplava.

Preporučujemo za Vas