Osnovni sud opet traži da Komnenić plati 3.000 eura

Viši sud je 8. novembra prošle godine ukinuo rješenje Osnovnog suda kojim je novinaru novčana kazna od 3.000 eura zamijenjena kaznom zatvora od 120 dana
93 pregleda 0 komentar(a)
Petar Komnenić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Petar Komnenić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 17.02.2012. 08:33h

Nakon što je Viši sud u Podgorici, prošle godine, ukinuo rješenje po kojem je novinar Petar Komnenić trebalo da ide u zatvor jer nije platio novčanu kaznu, početkom februra Osnovni sud je u ponovljenom postupku uputio novu opomenu Komneniću da plati 3.000 eura zbog krivičnog djela klevete.

Opomenu je Osnovni sud Komneniću uputio 6. februara ove godine.

Viši sud je 8. novembra prošle godine ukinuo rješenje Osnovnog suda kojim je novinaru novčana kazna od 3.000 eura zamijenjena kaznom zatvora od 120 dana obrazlažući da je to rješenje donijeto suprotno odredbama krivičnog postupka, da je nerazumljivo, protivrječno samo sebi i navedenim razlozima i da je nejasno.

Viši sud je takođe u tom rješenju naveo da se iz rješenja prvostepenog suda ne može sa sigurnošću utvrditi kada je prvostepena presuda postala pravosnažna, ni kada je istekao rok za plaćanje kazne kao ni kada je presuda uručena Komneniću i stekli uslovi da mu se pošalje prva opomena.

Prema ocjeni Višeg suda, presuda je Komneniću uručena 18. 02. 2011. a novinar je bio dužan da u roku od tri mjeseca plati kaznu, a ako on to ne učini, da mu sud uruči sudsku opomenu. Da tek nakon toga “odluči o zamjeni novčane kazne zatvorskom, što u konkretnom slučaju nije učinjeno”.

Istim rješenjem prvostepenom sudu je naloženo da u ponovljenom postupku ispravi propuste i “provjeri mogućnost primjene odredbe Krivičnog zakonika, da se novčana kazna može zamijeniti ne samo kaznom zatvora već i kaznom rada u javnom interesu, uz saglasnost osuđenog, nakon čega će donijeti pravilnu i na zakonu zasnovanu sudsku odluku”.

Novinar Televizije Vijesti je pravosnažno osuđen jer je po ocjeni suda oklevetao sudiju Vrhovnog suda Ivicu Stankovića tekstom “Sudije pod prismotrom” koji je napisao u nedjeljniku “Monitor”, prije više od četiri godine. U tekstu piše da je Stanković sa bivšim sudijom Višeg suda Radovanom Mandićem nezakonito prisluškivan. Presudu je donio sudija Osnovnog suda Zoran Šćepanović.

U rješenju, koje potpisuje predsjednik suda Zoran Radović, navodi se da je sud 29. septembra prošle godine donio rješenje kojim mu se novčana kazna od 3.000 eura zamjenjuje zatvorom po presudi istog suda donijetoj 7. januara 2009. godine, a koja je postala pravosnažna 10. oktobra 2010.

Komnenić je imao mogućnost da traži pomilovanje od predsjednika države koji je najavio da će mu izaći u susret ako dobije takav zahtjev. Komnenić je izjavio da neće tražiti pomilovanje od države. On je nekoliko puta ponovio da neće platiti kaznu za tako donijetu presudu, kao i da ne prihvata rad u javnom interesu, što je jedna od alternativa koju je sugerisao Viši Osnovnom sudu.

Bonus video: