Za mještane Karabuškog polja 50 cm snijega nije problem

Ljudima je ponestalo drva za ogrijev, a na pijaci ga nema ili ima u prikolicama za šta traže po 100 do 120 eura za kubik i po drva
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.02.2012. 17:14h

Sniježno nevrijeme nije iznenadilo stanovnike Karabuškog polja koji su se sami organizovali da očiste ulice ispred svojih ulaza, a imali su veliku pomoć od Gradske opštine Tuzi koja je angažovala čistače da osposobe dvije glavne ulice.

S obzirom da su stanovnici Karabuškog polja pretežno sa sjevera Crne Gore, kako kažu, 50-ak centimetara snijega za njih nije nešto na šta već nijesu navikli.

"Nije nas iznenadilo nevrijeme, jer smo bili pripremljeni da nadolazi, slušajući vremenske prognoze meteorologa Branka Miceva i Dušana Pavićevića koji su upozoravali na vrijeme šta se sprema. Čim je pao snijeg organizovali smo se da očistimo prilaze kućama, ali iako su bageri očistili 150 metara od magistrale, mi smo morali ostalo. Čistač je došao do jedne raskrsnice i ostavio brdo snijega zakrčivši ulice pa smo morali da očistimo sporedne ulice prema vinogradu da bismo tuda mogli da izađemo na magistralu", kazao je Ibro Babačić.

Ponestalo drva za ogrijev

On ističe da je ljudima ponestalo drva za ogrijev, a na pijaci ga nema ili ima u prikolicama za šta traže po 100 do 120 eura za kubik i po drva.

"Bagerista iz Tuzi tražio je jednom čovjeku iz servisa autolakirera da mu plati 80 eura da mu očisti dvorište, ali ovaj nije htio da mu plati, tako da je ostalo puno ulica koje se ostale pod snijegom. Kada su već platili čovjeku gorivo da očisti ulice od naših para, trebalo je da očiste do kraja. Snijega sada ima puno manje, a to što je ostalo je smrznuto i poledica uglavnom", rekao je Babačić.

Situacija se sada već vraća u normalu na Karabuškom polju, iako je u početku bilo gadno

Vehbija Šabotić, penzioner i invalid, nije mario za bolest da očisti snijeg sa krova.

"Ne očekujemo od Vlade da nam očisti ulice, kad možemo sami da se organizujemo. Iako sam bolestan popeo sam se na krov da skidam snijeg sa crepova. Nema čekanja za pomoć od Vlade, opštine ili nekoga drugog. Uz Božju pomoć našim angažovanjem sve možemo završiti, jer niko nije bolestan da ne može sebi da očisti. Bilo je propusta kada je bagerista došao jer se pogađao sa narodom oko cijene, tražeći da mu se plati. Kad ga je neko uputio da to uradi i treba da završi posao", rekao je Šabotić.

U početku bilo gadno

Situacija se sada već vraća u normalu na Karabuškom polju, iako je u početku bilo gadno.

"Čujem da ljudi nemaju drva i da nemaju gdje da se kupe, a porodicama bi bio potreban veći kamion uglja da se ugriju. Hranom smo snabdijeveni i obezbijedili smo se na vrijeme jer su nam prodavnice blizu. Ko ima para ne mora da brine za hranu, a mješatni se ovdje snabdijevaju uglavnom za mjesec dana unaprijed. Imali smo struju a vode nije bilo jedno vrijeme zbog pumpe za vodu koja se pokvarila, ali je kvar ubrzo uklonjen. Bilo je mučno bez vode jer od snijega nismo imali gdje da odemo da natočimo vodu", kazao je Šabotić.

Teško do prevoza

Problem je, kako kaže, što je bilo nemoguće dobiti taksi, jer prevoza nije bilo, a sve bi lakše bilo za Karabuško polje da imaju mjesnu zajednice i nekoga ko bi u ime građana rješavao probleme.

"Đaci iz našeg naselja idu privatnim prevozom u školu pa 200 đaka skoro da nema nikakvog prevoza", dodao je Šabotić.

Safet Žiga pohvalio je Gradsku opštinu što je reagovala i poslala čistače, jer nisu mogli sve sami da očiste.

"Slušali smo savjete Kriznog štaba, čistili smo krovove, a ja sam imao štete na olucima koji su pod teretom popustili i jedna voćka mi je stradala od snijega", kazao je Žiga.

Bonus video: