Putnici ostavljeni na ulici

"Jedan od zaposlenih nam je rekao da će nam dati objašnjenje da brod nije isplovio zbog nevremena, ali da je prava istina da se to dešava jer nema dovoljan broj putnika"
210 pregleda 0 komentar(a)
Brod Sveti Stefan, Foto: Anto Baković
Brod Sveti Stefan, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 16.02.2012. 10:48h

Putnici koji su kupili kartu za brod, koji je u utorak 14. februara iz Barija trebalo da krene za Bar, obavještenje da je plovidba otazana pročitali su tek kad su došli da se ukrcaju na brod, kazali su oni "Vijestima".

"Kad smo došli da se ukrcamo na brod, dočekalo nas je obavještenje da je polazak odgođen za 17. februar. Carinik koji je bio tu, kazao nam je da ima neki autobus kojim možemo otići do agencije i da od njih tražimo informacije. Tamo su nam rekli da pitamo policiju da li nas mogu pustiti na brod, a ako nas policija pusti, onda će nam oni dati propusnicu".

Očigledno je da su pokušali da nas vrte u krug kako bi izbjegli odgovornost, čak nas niko iz agencije nije pozvao da provjeri da li imamo gdje da odemo

On tvrdi da je nakon što su mu u Bariju rekli da je najbolje da se informiše direktno u Baru, njegova supruga pozvala broj putničke agencije "Barska plovidba" i dobila informaciju da putnici mogu dobiti prevoz do Drača, ali da im od Drača do Bara prevoz nije obezbijeđen, kao i informacije koje sami putnici mogu dobiti na broju agenta u Bariju +390805789828 .

Iz putničke agencije „Barska plovidba“ nije bilo moguće dobiti odgovore na pitanja poslata elektronskom poštom

Radoman: Slobodno nas zloupotrebljavajte

On je rekao da se putnici nisu ponašali u skladu sa pravilima i da su kasno došli do broda

Nije ni pojašnjeno ni da li su obavezni informisati putnike i obezbijediti im drugi prevoz do destinacije za koju su kupili kartu ili smještaj, da li bi da su putnici prihvatili da im se karta zamjeni za kartu Bari - Drač njima bio obezbjeđen prevoz iz Drača do Bara.

Iz te agencije moraju pojasniti i da li će putnicima koji su ostali u Bariju troškovi smještaja biti refundirani.

Direktor te agencije Rade Radoman u telefonskom razgovoru novinaru "Vijesti" kazao je da su svi putnici na vrijeme informisani, da su dva putnika na brodu i da će im biti obezbijeđena karta do Drača.

On je rekao da se putnici nisu ponašali u skladu sa pravilima i da su kasno došli do broda, a od novinara “Vijesti” tražio je da razgovara sa majkom nekog drugog putnika koja će potvrditi da je "sve u redu".

Nakon poslatih pitanja, Radoman je kazao da nije ovlašten da daje izjave.

"Po spisku putnika, vidim da se informišete za nekog rođaka, ali nisam ovlašćen da dajem izjave, pozovite direktora Radovana Orlandića ( predsjednik borda direktora) i slobodno nas zloupotrebljavajte", kazao je Radoman.

Bonus video: