Čudna računica Crnagora puta: Šta ostane kad se milioni usitne

Maneski: Što se tiče cifre od 10 miliona, kada je izgovorite, izgleda velika, ali kada je razložimo, vidjećete da i nije
90 pregleda 0 komentar(a)
Žabljak snijeg bager, Foto: Obrad Pješivac
Žabljak snijeg bager, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 16.02.2012. 10:30h

Iz Crnagoraputa juče je saopšteno da su za dan, nakon prestanka padavina, učinili prohodnim većinu magistralnih puteva, ali da se usovi ne mogu brzo ukloniti.

“Poslije 24 časa oslobodili smo većinu magistralnih puteva. Imajući u vidu da se radi o ogromnim količinama snijega, koje su za kratko vrijeme napadale, to je porpilično brzo odrađeno. Znam da su ljudi nestrpljivi i da očekuju da u istom sekundu putevi budu prohodni, ali to, nažalost, nije moguće ni u Crnoj Gori ni nigdje u svijetu”, kazao je portparol Crnagorputa Miloš Maneski.

On je rekao da je sve išlo dobro, dok nijesu krenuli usovi.

"Vozila su bila raspoređena po svim putnim pravcima i uspješno su održavani do pojave lavina. Napominjem da ne postoji niko na planeti ko za pet minuta može da očisti lavinu i posljedice koje donosi. To svjedoči i činjenica da su naše mašine ostale blokirane u kanjonima Tare, Pive i Morače. Ta tri pravca su i sada najkritičnija”, kazao je Maneski.

Što se tiče cifre od 10 miliona, kada je izgovorite, izgleda velika, ali kada je razložimo, vidjećete da i nije. Dakle, deset miliona podijelimo na broj kilometra puta koji održavamo (1.883 km) po kilometru 5.308 eura, a taj broj podijelimo na broj dana u godini, dobijemo 14,5 eura po kilometru dnevno

Maneski je komentarišući, kako je rekao, medijske spekulacije o opremljenosti, sposobnosti i spremnosti Crnagoraputa da djeluje u vanrednim uslovima, s obzirom na to da godišnje za održavanje puteva od države dobija deset miliona eura, novinarima ponudio nesvakidašnju računicu:

“Što se tiče cifre od 10 miliona, kada je izgovorite, izgleda velika, ali kada je razložimo, vidjećete da i nije. Dakle, deset miliona podijelimo na broj kilometra puta koji održavamo (1.883 km) po kilometru 5.308 eura, a taj broj podijelimo na broj dana u godini, dobijemo 14,5 eura po kilometru dnevno.

Možemo i drugačije da 10 miliona podijelimo na četiri godišnja doba i da dva i po miliona podijelimo na broj kilometara i na 90 dana koliko traje zima i dobijemo dnevno po kilometru 14,7 eura. Sada bih ja vas pitao smatrate li da je puno ili dovoljno 14,7 eura da bismo stavljali na kocku živote naših zaposlenih u ovim uslovima”, pitao je Maneski.

Objasnio je da je krizni štab napravio plan čišćenja puteva po prioritetima i da Crnagoraput poštuje taj dokument. Maneski je objasnio i zašto se glavni crnogorski putar tek sad oglašava.

“Prioriteti u prethodnim danima bili su spasavanje životno ugroženih građana i prohodnost magistralnih i regionalnih puteva”, kazao je Maneski.

Na putevima 92 mašine

U Crnoj Gori 92 mašine redovno održavaju magistralne i regionalne puteve nakon uvođenja vanrednog stanja, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja. Kako se navodi u saopštenju dostavljenom agenciji MINA, u taj broj uključene su i mašine 19 podizvođača sa kojim Crnagoraput ima skopljene ugovore.

Firme koje su svoju mehanizaciju stavile na ispomoć opštinama za čišćenje lokalnih puteva su Tehno put- 25 mašina a firma Bemaks je ustupila 20 mašina opštinama Podgorica, Kolašin, Mojkovac i Bjelo Polje. Kako je saopšteno, tri vozila za čišćenje puteva u Plužinama i Šavniku ustupila je firma IGP Fidia a kompanija Mehanizacija i programat osam mašina nikšićkoj Opštini.

Iz Ministarstva navode da su juče skoro svi državni putevi bili prohodni.

Bonus video: