Mještani u barskim Šestanima danima odsječeni

U Livarima, gdje je snijeg već visine 120 centimetara, kod škole je pao električni stub
76 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.02.2012. 18:24h

"Trenutno pomažem mještanima oko kuća, ima još malo hrane, ali ako ovako nastavi - neće biti dobro. Snijega ima u selu preko metar visine, struje nemamo od nedjelje. Pomažem oko napoja stoke i oko kuća, koliko može da se pomogne", priča Iso Musović iz Gornje Briske u Šestanima, koje su ovih dana najteže pogodile zimske neprilike.

Bivši radnik Luke Bar, Musović je jedini od mlađih mještana koji može da priskoči u pomoć, i već danima obilazi domaćinstva u Briski i pomaže starima.

To selo nalazi se uz 35 kilometara dug regionalni put Virpazar-Ostros, koji, žale se Šestani, ni iz AMSCG ne pominju više u svojim izvještajima.

Još od početka sniježnih padavina, prvog februara, put je zavijan i Šestani muku muče sa sniježnom blokadom. Regionalni put prolazi kroz Šestane 15 kilometara, gravitira mu deset sela i zaselaka sa 120 domaćinstava.

"Kako napuniti mobilni kad nema struje..."

Rođaci mještana koji žive u Baru i Ulcinju već danima ne mogu doprijeti do njih, komuniciraju samo telefonima, „a i tu je muka kako napuniti mobilni kad svaki čas nestaje struja“.

“Nije ovo prvi put da su Šestani odsječeni od svijeta. Nijesam obišao majku još od prvog proboja nanosa snijega na putu prije desetak dana. Tada sam uspio da joj doturim nešto hrane. Briski se ne može prići, prošlog petka tek što je put bio probijen, za manje od tri sata je ponovo zavijan. Razumijem što ljudi u Baru ne mogu da shvate ovoliku razliku u klimi sa dvije strane brda i na relativno maloj vazdušnoj razdaljini, ali, ovdje je zaista surova zima. U Pinčićima je snijeg dosegao dva metra visine. Struje nemamo od nedjelje popodne, nestajalo je i prije četiri dana, a kada je počelo nevrijeme četiri dana zaredom je nijesmo imali. Moramo pohvaliti načelnika opštinske Službe zaštite Velizara Čađenovića koji stalno zove, pokušava da riješi ovu blokadu”, kaže Jozo Lukić, sekretar odbora MZ Šestani.

Mašine tri preduzeća su, nakon dva dana neprestanog rada, uspjele da stignu na dva i po kilometra od Livara

Lopata za čišćenje snijega stigla je od strane Krajine do Tejana. Do Livara su ostala još četiri kilometra, a pored barskog preduzeća “Put”, puteve probijaju i čiste i mašine firmi “Rolomont” iz Bara i “Lika” iz Ulcinja.

Mašine na dva i po kilometra od Livara

Od crmničke strane, ka Šestanima se nije išlo dalje od Krnjica. U Livarima, gdje je snijeg već visine 120 centimetara, kod škole je pao električni stub.

Mašine tri preduzeća su, nakon dva dana neprestanog rada, uspjele da stignu na dva i po kilometra od Livara, na samu granicu mjesnih zajednica Ostros i Šestani.

”Daćemo sve od od sebe da se probijemo do mraka”, rekao je Vinko Janković.

Problema sa čišćenjem puta sa crmničke strane biće i zato što je u visini Murića, na sred puta, ostao zavijan automobil iz kojeg je prošlog četvrtka evakuisan Nemanja Stojanović iz Bara. Stojanović je prvo spušten u Donje Muriće, gdje je bio smješten u kući Ramazana Ramuševića, a onda policijskim brodom prebačen do Virpazara.

Jozo Lukić podsjeća da je slična zima bila i 2005, a prije toga, pamti se i teška zima 1984. godine. Dodatna poteškoća mještanima je stalno iseljavanje omladine, samo u Briski je, u odnosu na početak vijeka, prepolovljen broj domaćinstava.

“Snijeg je na krovovima kuća i predstavlja problem, niko ga ne miče jer su to mahom staračka domaćinstva, ali, kako su kuće pokrivene kanalicama koje su jako lomljive, čak je i bolje što se ne skida jer bi onda nanijeli više štete, istakao je Lukić.

Galerija

Bonus video: