Kolašinac kroz snijeg korača samo krpljama

Drvo za tu, da tako kažem, obuću, vadi se iz četvrti jasena, savija se u krug, a onda se dodaju djelovi od kanapa, kaže Ilinčić
445 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.02.2012. 12:44h

Za većinu mještana kolašinskih sela minulih dana jedini način savladavanje visokog snijega bile su „krplje“, ručno napravljena „obuća“ od drveta i kanapa. Na taj način su priticali komšijama u pomoć ili stizali do rijetkih očišćenih dionica puta.

Tako su se „krplje“ minulih decenija rijetko korištene u kolašinskim selimima, tokom dana nevremena pokazale neprocjenjivo korisnim za one koji su bili odsječeni i od svijeta i bez druge mogućnosti da savladaju preko dva metra snijega.

"Kreplje se prave isključivo od jasenovog drveta i kanpa. Drvo za tu, da tako kažem, obuću, vadi se iz četvrti jasena, savija se u krug, a onda se dodaju djelovi od kanapa. U našem kraju prave se krplje koje su u obliku kruga, prečnika oko 35 cm, mada mogu i šire. Ima mnogo modela krplji, drugačijig oblika, ali su se okrugle pokazela kao najbolje rješenje tokom viševjekovne tradicije korištenja takvog načina hodanja po snijegu", priča Duško Ilinčić, koji je vrlo vješt u kretanju po snijegu na taj način.

Kretanje sa krpljama na nogama zahtijeva odrđenu vještinu, jer u suprotnom od njih „više je štete nego koristi“. Kako Ilinčić kaže, potrebno je praviti veće zamahe „ u stranu“ svakom nogom, kako ne bi došlo do saplitanja.

"Krpljama su najkorisnije za hodanje po vlažnom, jugovom snijegu. Za drugačiji snijeg, tzv „pršu“ nijesu dobre, jer se može ostati potpuno zaglavljen u snijegu. Vrlo su korisne, mada treba „momačka“ snaga da se na taj način dugo pješači", tvrdi Ilinčić.

Hodanje po snijegu na krpljama (snowshoeing) od prije nekoliko godina je dio atraktivenije turističke kolašinske ponude.

No, turisti koriste savremenije modele, drugačijeg oblika, napravljene od plastike ili aluminijuma. Takođe, postoje krplje namijenjene za planinarenje, kretanje po terenima različitog nagiba, ali i one koje se koriste za trčanje.

Prema nekim legendama, krplje su bile jedino „tehničko preimućstvo“ crnogorskim vojnicima tokom Mojkovačke bitke. Navodno, žene su ih vojnicima donijele na Badni dan, u odsudnom trenutku bitke.

Iako ih je, po predanju, nije bilo dovoljno i imao ih je tek svaki deseti vojnik, bile su značajna prednost nad neprijateljskom vojskom.

Galerija

Bonus video: