Vlasnici jahti bježe iz Grčke u Hrvatsku, Tursku i Crnu Goru

Motorna jahta od 20 metara koja ne plovi pod zastavom Europske unije na vezu u grčkoj marini plaća 5.000 eura godišnje naknadu za vez i osnovne usluge
0 komentar(a)
Jahta, Foto: Arhiva Vijesti
Jahta, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 15.02.2012. 08:23h

Sve veći broj vlasnika jahti u Grčkoj isplovljava prema marinama u Turskoj, Crnoj Gori i Hrvatskoj, bježeći od dodatnih poreza za 2012. godinu, koji su takođe ponukali oko 4.000 vlasnika da izbrišu svoje brodove iz registra, prema podacima grčke Obalne straže.

Ta činjenica, u kombinaciji s 50 posto pada u prodaji rekreacijskih plovila od 2008. (prema studiji ICAP-a) i 25 posto manjeg broja brodova vezanih u grčkim marinama, daje prilično depresivnu sliku nautičkog sektora u Grčkoj, izvijestio je tokom vikenda atinski dnevni list Kathimerini na svom mrežnom portalu, a prenosi T-portal.hr.

Motorna jahta od 20 metara koja ne plovi pod zastavom Europske unije na vezu u grčkoj marini plaća 5.000 eura godišnje naknadu za vez i osnovne usluge.

Kombinacija visokog PDV-a i velike birokratije također odbija nautičare, jer se u Grčkoj na naknadu za vez i druge usluge naplaćuje 23 posto PDV-a.

Za razliku od Grčke, Turska recimo ne naplaćuje PDV-a za privez rekreacijskih plovila stranih fizičkih osoba, a postupak provjere svih dozvola i dokumenata puno je jednostavniji i vize se izdaju.

Ono što grčke marine i dalje čini atraktivnim je što su 'konkurentne u odnosu na cijene te nude mnogo potpuniju tehničku podršku i vrlo iskusno osoblje', pa su se mnogi vlasnici ipak vratili iz Turske, rekao je Katsikadis.

Bonus video: