Iskopima na placu iselio komšije

Familija Karađinović, prve komšije Redže, već dvije sedmice ne žive u svojoj kući, iz straha da se na njihov dom ne obruši objekat
195 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.02.2012. 19:24h

Ulcinjanin Ibrahim Redža optužio je policiju da mu je, iz njemu neznanih razloga, blokirala građevinske mašine na placu u centru Ulcinja, ali je iz Uprave policije “Vijestima” stigao odgovor u kome se tvrdi da je Redža radove na čišćenju parcele izvodio bez odobrenja nadležnih opštinskih organa.

Redža je “Vijesti” obavijestio o problemima sa kojima sa suočava, ali ne i o tome da je iskopima ugrožio živote porodica u susjednima objektima, od kojih su neke bile prisiljene da se i isele iz svojih domova iz bezbjednosnih razloga.

Familija Karađinović, prve komšije Redže, već dvije sedmice ne žive u svojoj kući, iz straha da se na njihov dom ne obruši objekat koji se nalazi iznad njihovog.

“Naše stepenice koje se graniče sa Redžinim placem već su pukle na nekoliko mjesta. Objekat komšije iznad nas takođe je u velikim problemima zbog mogućeg obrušvanja, tako da smo sa djecom bili prisiljeni da se sklonimo dok se ne riješi to pitanje”, kazala je “Vijestima” Violeta Karađinović.

U saopštenju Uprave policije ističe se da je njihov službenik 29. januara obavijestio dežurnu službu da je prilikom obilaska terena primijetio da se u Ulici 26. novembra izvode radovi-iskopi, i da su na tom prostoru prisutne građevinske mašine-bageri i kamioni.

Familija Karađinović, prve komšije Redže, već dvije sedmice ne žive u svojoj kući, iz straha da se na njihov dom ne obruši objekat

“O ovom događaju su upoznati opštinska Komunalna policija, Ministrastvo održivog razvoja i turizma i inspekciju zaštite prostora. Nadležna inspekcija je odmah izašla na teren i sačinila zapisnik u kome je konstatovala da se radovi izvode bez odobrenja nadležnog organa Opštine Ulcinj i naredila izvođaču da hitno obustavi sve aktivnosti na tom lokalitetu”, piše u odgovoru Uprave policije na pitanje “Vijesti” da li je tačno da je policija blokirala Redžine građevinske mašine i ako jeste, zbog čega.

“Aktivnosti koje su sproveli službenici Ispostave policije Ulcinju, u ovom slučaju predstavljaju mjere i radnje iz oblasti naših nadležnosti”, navode u policiji.

Bez odgovarajuće dokumentacije

Inspekcija zaštite prostora na teren je izašla 4. februara i zapisnikom ustanovila da Redža nema odgovarajuću dokumentaciju za radove. Redži je naloženo da hitno obustavi radove, a inspektor je donio i ukaz o vraćanju terena u prvobitno stanje.

Ipak, zbog specifičnosti, odnosno hitnosti situacije koju izazivaju nepovoljni vremenski uslovi, inspektor je Redžu uputio da od nadležnih opštinskih organa traži odobrenje za izgradnju dva potporna zida, “kako bi se zaštitili okolni objekti od urušavanja”.

Redža, brat od strica kontroverznog ulcinjskog biznismena Muja Redže, priznao je da nema građevinsku dozvolu, ali da je predao dokumentaciju i da je postupak u toku. On je ocijenio da ne postoji bojazan za okolne objekte od iskopa, što je u zapisniku inspekcije demantovao jedan od njegovih komšija, Dragovoja. Dragovoja tvrdi da su iskopima ugroženi životi porodica koje tu stanuju, te da bi trebalo hitno izgraditi potporni zid da ne bi došlo do obrušavanja brda ispod njegovog objekta.

Ne znam zbog čega su mi blokirali mašine

Plac od 200 kvadrata Redža je platio oko 200 hiljada eura prije dvije godine. Kako kaže, imao je namjeru samo da ga očisti i spremi za gradnju kada dobije dozvolu.

Kako kaže Redža, imao je namjeru samo da očisti plac i spremi ga za gradnju kada dobije dozvolu

“Nemam imovinskih sporova, plac je moj 1/1. Ne znam zbog čega su mi blokirali mašine”, pitao se Redža, kome je inspektor uručio kopiju zapisnika o hitnoj obustavi radova.

Tri dana nakon toga, Redža se obratio lokalnoj upravi dopisom za hitnu interveneciju, u kome tvrdi da “ne zna iz kog razloga mu je inspekcija zabranila izvođenje radova”.

U dopisu, u kome Redža poziva na Zakon o uređenju prostora i građenju objekata, ističe se da su otkopom, “kako je konstatovala inspekcija”, ugroženi susjedni objekti vlasnika Hajraj Sadri i Dragana Karađinovića, prema kojima je neophodno izgraditi potporne zidove.

Galerija

Bonus video: