Apel Crvenog krsta: Pomozite ublažavanje posljedica nevremena

CKCG: Pozivamo sve građane i privredne subjekte da daju doprinos u vidu neke materijalne pomoći
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.02.2012. 12:49h

Crveni krst Crne Gore (CKCG) apelovao je da svi građani koji su u mogućnosti doniraju neku vrstu pomoći, kako bi se ublažile posljedice nevremena u Crnoj Gori.

Portparol CKCG, Milica Kovačević kazala je da su ekipe te humanitarne organizacije od početka velikog sniježnog talasa angažovane na terenu, i da su njihove aktivnosti u početku bile usmjerene na donacije higijenskih paketa, odjeće, obuće i hrane.

"U početku smo djelovali interventno iz naših rezervi a nakon toga je upućena i pomoć našim lokalnim organizacijama koje su nastavile tu distribuciju. Neka od njih, kao u Kolašinu, zajedno sa volonterima učestvovala je u evakuaciji i transportu stanovnika do Doma zdravlja", rekla je ona agenciji Mina.

U akcije koje organizuju CKCG uključen je i veliki broj volontera, najčešće čišćeći snijeg ispred bolnica i drugih ustanova od javnog značaja.

"Velik broj građana uključio se u akcije u Nikšiću, Kolašinu i Podgorici".

"Pozivamo sve građane i privredne subjekte da daju doprinos u vidu neke materijalne pomoći. Toga je već bilo i mi i dalje primamo te donacije, pakujemo ih i spremamo za distribuciju na terenu u skladu sa zahtjevima sa lokalnih nivoa", poručila je Kovačević.

Ona navodi da pomoć može biti u vidu volontiranja, doniranja hrane, obuće, odjeće "ali i svega onog što može biti od koristi ljudima".

Aktivistima CKCG problem su neraščišćeni seoski putevi, ali gdje je to moguće i oni koriste motorne sanke.

Prema riječima Kovačević, CKCG je dobio i pomoć međunarodnih organizacija.

"Raduje nas podrška međunarodne federacije društava CKCG i crvenog polu-mjeseca. Danas nam je potvrđeno da ćemo od njih dobiti sredstva za nabavku hrane i higijene za 1,5 hiljada porodica, a obezbijedićemi i plinske grijalice za najugroženijh 50 porodica", rekla je ona.

Kovačević je kazala da će pomoć stići i od austrijskog CK, koji je opredijelio pet hiljada EUR za nabavku hrane za najugroženije.

"U naše akcije uključila se i Aleksandrija, Institut računovođa i revizora koji će samostalno organizovati prikupljanje pomoći a onda će se to dopremiti nama", kazala je ona.

Kovačević podsjeća da su i mobilni operateri uključeni u humanitarne akcije i da će Telekom i Mtel novac uplaćen preko SMS poruka donirati CKCG.

Grupa građana koja se organizovala preko društvene mreže Tviter, kao i organizacija Banka hrane prikupljenu pomoć su donirali u CKCG, i ta je pomoć spakovana u 200 paketa i biće upućena ugroženima.

Akcija korisnika Tvitera u Voliju organizovana je u saradnji sa Bankom hrane

Tviteraši sakupili 2.650 eura u akciji prikupljanja hrane za ugožene >>>

Kupovinom namirnica pomognite ugroženima sa sjevera >>>

Pomognimo ublažavanje posljedica nevremena! >>>

Kovačević je rekla da su u početku djelovali iskusni volonteri i aktivisti CKCG, kojih je bilo oko 60, a onda se broj povećavao, pa je, kako navodi, teško reći koliko je ljudi sada uključeno u svim akcijama.

"Akcije su brojne i biće nastavljene kako bi se što više ublažile posljedice nevremena. Situacija je teška tako da dobrovoljaca uvijek nedostaje. Pozivam sve koji mogu, a brojni su načini da se solidariše, da se odazovu našem apelu", pozvala je ona.

Prema njenim riječima, neophodno je obnoviti zalihe ćebadi i obuće koje su prethodnih dana iskorišćene.

Volonteri CKCG obilazili su dežurne policajce i druge predstavnnike dežurnih službi koji rade na na ulicama i dijelili im tople napitke.

Na graničnom prelazu Božaj hrana je obezbijeđena za putnike u 30 vozila a dijeljena je pomoć u kampu na Koniku za raseljene pripadnike RAE populacije.

Galerija

Bonus video: