SKC: Policija se bori protiv prirode i protiv Boga

Crkvena opština navodi da je policija, umjesto da spasava živote ugroženih u vremenskim neprilikama, odlučila da deportuje sveštenstvo SPC
0 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 13.02.2012. 09:51h

Srpski kulturni centar „Patrijarh Varnava“ zatražio je od Vlade Crne Gore da najkasnije u roku od 48 sati ukine „sramnu odluku“ MUP-a kojom je šestorici sveštenika i jednom monahu naredilo da zaključno sa srijedom napuste Crnu Goru, pod prijetnjom deportacije, jer nemaju regulisane boravišne dozvole.

U suprotnom, kako je rekao predsjednik SKC Božidar Jelovac pozvaće narod na masovne proteste, a radnike Rudnika uglja, Termoelektrane i drugih pljevaljskih preduzeća na obustavu proizvodnje, koja će neminovno dovesti do totalne ekonomske blokade cijele Crne Gore“.

„Na silu se mora odgovoriti silom, jer drugog puta iz ove situacije nema", kazao je Jelovac.

U toj organizaciji smatraju da se sve radi s namjerom da se na mjesto SPC uspostavi „sektaška CPC“.

U saopštenju Crkvene opštine u Pljevljima navodi se da je policija, umjesto da spasava živote ugroženog stanovništva u vrijeme dok se Crna Gora bori sa nezapamćenim vremenskim neprilikama, odlučila da deportuje sveštensvo SPC.

"MUP je odlučio da ratuje ne samo sa prirodom već i Bogom. Sveštenstvo i monaštvo SPC u Pljevljima se progoni od MUP-a, zato što je dobilo odbijenicu za privremeni boravak, jer navode da„nije dostavilo valjan dokaz o postojanju vjerske zajednice kojoj pripadaju“. Da li je jedini valjan dokaz za ministarstvo da se u policiji registruje osmovjekovno postojanje Crkve koja je stvorila državu Crnu Goru? Da li znaju da na teritoriji Opštine Pljevlja živi više od 57 odsto Srba, 24,34 odsto Crnogoraca, koji svi zajedno obavljaju svoje vjerske potrebe u hramovima i manastirima SPC", kaže se u saopštenju.

Crkvena opština je pozvala državnu, lokalnu i sudsku vlast da svojim djelovanjem zaštiti njihova osnovna ljudska prava i poštovanje zakona ove zemlje.

Bonus video: