U Domu starih u Martinićima umro Radomir Božović

Ekipa danilovgradske Službe hitne pomoći morala je iz Doma starih "Relax" u Spužu da nosi staricu do puta kako bi je transportovali u Klinički centar
416 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.02.2012. 19:15h

U Domu za njegu starih lica "Duga" u Martinićima, koji je zavijan oko 9.30 časova preminuo je Radomir Božović (78).

S obzirom na to da je do Doma neprohodno, iz te ustanove kazali su “Vijestima” da su čekali skoro do 17 časova neko terensko vozilo ili skije, kako bi pokojnika odvezli iz Doma. Put do doma je u međuvremenu očišćen i tijelo Božovića predato porodici.

"Jedino je doktor Srđa Brajović dolazio da konstatuje smrt i to pješke iz Spuža, druge kao da ništa ne zanima. Naš korisnik bio je bubrežni bolesnik i ovo je očekivano, ali nevjerovatno je koliko se na ovakvim stvarima pokazuje nebriga lokalnog rukovodstva i predsjednika Opštine Branislava Đuranovića koji čak nije ni nazvao da pita da li za ovih pedest dvoje starih i iznemoglih ljudi treba bilo kakva vrsta pomoći", kazao je direktor "Duge" Boban Iković.

Nemaju struje, ali imaju dovoljno hrane

Dom starih od subote je bez struje, a jedina je sreća što imaju zalihe hrane, pa njihovi štićenici nijesu gladni, kazao je Iković.

"U subotu sam cijeli dan zvao krizni štab, policiju, vatrogasnu... Oni su mi samo govorili da će me pozvati, ali me niko nije zvao. Jutros je prošao čistač martinićkim putem, ali nije svratio da očisti ovaj dio do Doma. Ja razumijem da je svuda loša situacija i znam da predsjednik Opštine nije obavezan da pokaže brigu o građaninu Bobanu Ikoviću, ali je trebalo da se zabrine za ove nemoćne ljude koji su u Domu za stare", kazao je Iković.

Dom starih od subote je bez struje, a jedina je sreća što imaju zalihe hrane, pa njihovi štićenici nijesu gladni

"Predsjednik Opštine izjavio je da se u Danilovgradu čisti, naravno nije rekao da se čisti samo ulica ispred Opštine i put do njegove kuće, kako bi on mogao da dođe do Opštine. Za razliku od puta do njegove kuće u Klikovačama, koje su mu relativno blizu, ima metar snijega, ali to izgleda nije prioritet. Mještani su pokupili novac da privatno plate čistača koji je čistio stari put, ali im je on rekao da bez dozvole kriznog štaba ne smije skrenuti sa puta", kazao je Iković.

Ekipa danilovgradske Službe hitne pomoći morala je iz Doma starih "Relax" u Spužu da nosi staricu do puta kako bi je transportovali u Klinički centar u Podgorici, jer nije čišćeno od puta do Doma.

U medicinskoj ekipi su bili dr Dubravka Rakočević, medicinski tehničar Ilinka Nikolić i vozači Nikola Šaletić i Milovan Burić.

Danilovgrađani ogorčeni

Danilovgrađani su ogorčeni funkcionisanjem kriznog štaba, gradske ulice su prilično loše očišćene izuzev ulice ispred opštinske zgrade.

Krovovi na velikom broju kuća i tenda kafe bara "Obala" popustili su pod težinom snijega, a gotovo sva sela su odsječena.

Predsjenik Opštine Danilovgrad, koji je ujedno i predsjednik opštinskog kriznog štaba nije odgovarao na poziv novinara Vijesti, a u opštinskom kriznom štabu pojasnili su da oni samo primaju pozive i prosljeđuju ih službi koja je na drugom mjestu, tačnije u zgradi Opštine Danilovgrad, te da od njih nemaju povratnu informaciju što je u gradu odrađeno.

Zabrana saobraćaja za sve vrste vozila

Danilovgradski Tim za upravljanje u vanrednom stanju, shodno naredbama Koordinacionog tima za upravljanje u vanrednim situacijama donio je Naredbu o zabrani saobraćaja u gradskom jezgru i na svim lokalnim putnim pravcima za sve vrste vozila, osim za vozila zdravstvenih ustanova, specijalna vozila komunalnih preduzeća i vozila koja je angažovala opština Danilovgrad, vozila Crvenog krtsa, Vojske, policije, službena, diplomatska, dostavna, taksi vozla i vozila EPCG i javnog prevoza, kao i vozila fizičkih lica koja prevoze bolesnike.

Tim je doniio i Naredbe kojima se obavezuju svi privredni i poslovni subjekti sa teritorije Opštine Danilovgrad da na zahtjev Tima stave na raspolaganje svu mehanizaciju, vozila i ljudske resurse, ali i narednu o smanjenju potrošenje električne energije.

Galerija

Bonus video: