ZIKS: Je li vikend put do brzog kompromisa?

Zatvorenici ostaju pri zahtjevima da razgovaraju sa ministrom pravde Duškom Markovićem i bivšim direktorom ZIKS-a Božidarom Vuksanovićem
150 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.02.2012. 10:12h

Zatvorenici u Spužu, koji od ponedjeljka štrajkuju glađu, ni nakon višečasovnih razgovora sa pomoćnicom ministra pravde za izvršenje krivičnih sankcija Slavicom Rabrenović nijesu prekinuli protest.

Oni su “Vijestima” kazali da će istrajati do ispunjenja svih zahtjeva, te da su poslije razgovora sa Rabrenovićkom odlučili da odustanu od ušivanja usta, kako bi upravi dokazali da ne uzimaju hranu. Saopštili su i da očekuju da će Ministarstvo pravde brzo doprinijeti kompromisu.

Nakon razgovora sa njima, Rabrenovićeva je kratko saopštila da misli da su razgovori bili uspješni.

Zatvorenici su, uprkos tome ponovili da žele razgovarati sa ministrom pravde Duškom Markovićem i bivšim direktorom ZIKS-a Božidarom Vuksanovićem.

Glavni zahtjev štrajkača je primjena Zakona o uslovnom otpustu, a poslije izbijanja štrajka u ponedjeljak, kako tvrde zatvorenici, maskirani policajci su ih tukli i neke od njih premjestili u bjelopoiljski zatvor a neke u druge zatvorske sobe u Spužu.

Prijave jer leže?

Prema tvrdnji supruge jednog od zatvorenika, glađu štrajkuju i osuđenici u bjelopoljskom dijelu ZIKS-a, iako je uprava saopštila da tamo nema protesta.

”Prestala su fizička maltretiranja, ali se prema nama drsko ponašaju. Jutros kad su nas obilazili komandiri prijetili su nam da ćemo morati da pišemo izjave jer ležimo u vrijeme u kom to nije dozvoljeno, od 7 do 15 sati, a mi smo iscprljeni i više ne možemo da stojimo“, kazali su juče sagovornici ”Vijesti” iz ZIKS-a. Oni tvrdi da uprava ZIKS-a puštanjem na vikende zataškava prebijanja zatvorenika, ali kažu da razumiju one koji pristaju na to.

“Jutros su pustili sedam zatvorenika na vikend, misle da će tako prestati štrajk. Ne daju nam terapiju, tek od danas nas obilaze ljekari, zatvorski i još jedan. Mi znamo da imamo pravo za vrijeme štrajka da spavamo, tačnije ležimo, ali oni nam ne daju“, tvrde sagovornici “Vijesti”

Iz uprave ZIKS-a su negirali da zatvorenicima pišu prijave jer leže.

Iz uprave ZIKS-a su negirali da zatvorenicima pišu prijave jer leže

“Po pravilniku o kućnom redu komandiri ulaze ujutro i uveče u sobe osuđenih lica i broje ih, i tada po pravilniku o kućnom redu zatvorenici su dužni da ustanu, nikakvih uzimanja izjava ni uveče ni ujutro nije bilo. To je rutinska radnja u normalnim radnim aktivnostima”, kazali su iz ZIKSa.

Bez vode se ne može dugo

Doktor Nikola Fatić iz danilovgradske Slušbe hitne pomoći ”Vijestima” je pojasnio da je bez hrane moguće izdržati do 40 dana, a bez vode od četiri do šest. “Metabolizam u prvih pola sata troši rezervne glikogene iz mišića i jetre a kasnije preuzima masti, od uhranjenosti osobe zavisi koliko će dugo izdržati da odbija hranu. Ako se ne uzima tečnost ona se nadokanđuje iz unutrašnjih rezrevi koje su dovoljne za normalno funkcionisanje 4-6 dana.

Odbijanje tečnosti nakon toga dovodi do ozbiljne dehidratacije i ugrožava život“, kazao je dr Fatić. Zatvorenici su najavljivali da će prestati da uzimaju vodu, ali to se još nije desilo.

Ombudsman obišao zatvorenike u Bijelom Polju

Iz kancelarije zaštitnika ljudskih prava i sloboda Šućka Bakovića, "Vijestima" je sinoć potvrđeno da je on tokom dana obišao zatvorenike prebačene u bjelopoljski zatvor i razgovarao sa njima.

Od šest zatvorenika, petorica su kazala da nijesu pretučena, a jedan zatvorenik tvrdi da je u Spužu dobio udarac.

Svi oni nijesu zadovoljni uslovima u bjelopoljskom zatvoru. Kancelarija ombudsmana će ispitati sve navode.

Galerija

Bonus video: