Anonimusi ispred RTCG: Samo vas gledamo

Minut su proveli u tišini, da bi neko od okupljenih pljesnuo dlanovima, što je bio signal da se u tišini i raziđu
85 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.02.2012. 23:08h

Tridesetak mladića, sa maskama Anonimusa, u tišini je “okupiralo” plato ispred Radio televizije Crne Gore nešto poslije 19 i 30 sati.

Dok je trajao udarni dnevnik državne televizije, grupa se ćutke popela stepenicama, i poređala na terasi ispod ogromnog reklamnog panoa okačenog na zgradi televizije, na kome je pisalo - “Već 65 godina donosimo svjetlost u vaš dom”.

Minut su proveli u tišini, da bi neko od okupljenih pljesnuo dlanovima, što je bio signal da se u tišini i raziđu.

Niko od njih nije želio da komunicira sa novinarima.

“Vijestima” je, međutim, nezvanično rečeno da je ovo prva od nekoliko akcija Anonimusa, u kojima će posjećivati “režimske punktove”.

Video: Zoran Bojović

Prvi na listi, prema njihovoj odluci, bio je Javni servis.

“Glave okrenute ka RTCG-u i tišina grupe, poručuju - Samo vas gledamo”, kratko je kazao sagovornik "Vijesti", upućen u radnje Anonimusa.

Pokret Anonimus je međunarodna grupa koja se širi putem interneta i promoviše slobodu govora i internet slobode.

Anonimusi aktivno učestvuju i u globalnom pokretu "Okjupaj".

Simbol pokreta je maska Gaja Foksa, britanskog zavjerenika koji je 1605. godine pokušao da digne u vazduh engleski parlament.

Maske su kreirane za film "V za vendetu" koji je urađen prema grafičkoj noveli, u kojoj masku nosi usamljeni anarhista koji se potpisuje kao "V".

Film "V kao Vendeta" završava se masovnim scenama u kojima građani Londona sa maskama Gaja Foksa nenaoružani marširaju na parlament.

Osim pokreta “Okupaj”, Anonimni su povezani i sa Vikiliksom, a prošle godine su napali sajt kompanije za onlajn plaćanje "Pejpal" zbog obustave isplate donacija Vikiliksu.

Oni su u januaru pokrenuli jedan od najvećih hakerskih napada ikada kada su srušili sajt FBI u znak odmazde zbog gašenja sajta za razmjenu kompjuterskih fajlova Megaupload.

Anonimni su trenutno najviše angažovani u borbi protiv predloga SOPA, PIPA i ACTA zakona za uvođenje cenzure interneta.

Galerija

Bonus video: