U Ulcinju ubijeno 70 gusaka

Centar za zaštitu i proučavanje ptica tražio je od Ministarstva da hitno zabrani lov u cijeloj državi zbog nevremena, što su i u zakonskoj obavezi
96 pregleda 0 komentar(a)
Darko Saveljić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Darko Saveljić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 10.02.2012. 20:35h

Prodavci na ulcinjskoj pijaci prije nekoliko dana nudili su građanima ulovljene guske, nakon što su lovci iz tog grada ubili oko 70 ptica.

Predsjednik NVO "Zeleni korak" Dželal Hodžić pozvao je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, u čijoj je nadležnosti lovstvo, da reaguje.

On je na okruglom stolu, povodom početka projekta o podizanju ekološke svijesti građana Crne Gore, podsjetio da je Zakonom o divljači i lovstvu predviđena zabrana lova u vrijeme elementarnih nepogoda.

Darko Saveljić iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica kazao je "Vijestima" da ta vrsta ptica nije čest posjetilac Crne Gore, kao i da ih je najvjerovatnije na to natjerala sibirska hladnoća.

"Došle su u Crnu Goru u potrazi za hranom. Ubijene su u blizini kuća, što navodi na zaključak da su bile toliko gladne i iscrpljene da su hranu tražile u naseljima. Za to što se desilo krivo je nadležno ministarstvo, jer nije na vrijeme stopiralo lovnu sezonu", objasnio je Saveljić.

Centar za zaštitu i proučavanje ptica tražio je od Ministarstva da hitno zabrani lov u cijeloj državi zbog nevremena, što su i u zakonskoj obavezi.

Bonus video: