Svih 36 sela u Šavniku odsječeno od svijeta

"Izlazimo samo do štale da nahranimo stoku. Ko zna kada će nam očistiti puteve, jer koliko znam mi nikada nikome nijesmo bili prioritetni", kazao je Miljan Šćepanović
654 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.02.2012. 17:23h

"Svake godine nama je ovoliki snijeg, ali niko o tome mnogo ne brine. Najčešće nam kažu – navikli ste vi na snijeg. Navikli, kada nam ne može biti drugačije. Ove godine pade snijeg u Podgorici i drugim opštinama i svi se zabrinuše. Pa se sjetiše da i kod nas ima snijega i da smo odsječeni od svijeta", kaže u telefonskom razgovoru Miljan Šćepanović, mještanin šavničkog sela Borovac.

U tom selu žive tri porodice sa desetak članova, među kojima su i dvije starije osobe koje su slabog zdravlja i jedva pokretne.

"Ovdje je sve blokirano. Izlazimo samo do štale da nahranimo stoku. Ko zna kada će nam očistiti puteve, jer koliko znam mi nikada nikome nijesmo bili prioritetni", kazao je Miljan, inženjer metalurgije koji nema ni dana staža.

On i njegova dva brata, svi neoženjeni, bave se stočarstvom.

"Nije problem snijeg koji je okovao gradove. Tamo ima dosta stanovnika, pa mogu jedni drugima pomoći. Ali sela su pusta i ko će da pomogne kada nema ljudi. Sad nam je lakše što konačno i ostatak Crne Gore dijeli s nama ovu muku što nam pada s neba i što konačno znaju kako je nama svake godine“, malo u šali malo u zbilji kazao je Miljan.

Sva sela u Šavniku, njih 36, odsječena su od svijeta. I selo Duži, gdje živi oko 160 stanovnika, je jedno od njih.

"Na Žutoj Gredi usovi su po 200 - 300 metara i znajući kakva iskustva smo imali prethodnih godina nisam siguran kada će nam put biti očišćen. U selu ima dosta starijih osoba i bolesnih. Ljudi su snabdijeveni hranom, drvima, ali najteži im je psihički teret da ako im se nešto desi ne može brzo da se reaguje", kazao je Milija Ćeranić.

"Stanovništvo u ovim krajevima je naviklo na ovakve prilike tako da se ne stvara panika niti je situacija alarmantna", kaže Vujačić

U Bukovici je, gdje zimuje oko 120 mještana, prema riječima Vukića Vemića, medicinskog tehničara, situacija pod kontrolom.

"Put nije prohodan, ali imamo struju, hranu, snabdjeveni smo ljekovima. U selu su uglavnom staračka domaćinstva, a sve potrebne ljekove im distribuiram motornim sankama", kazao je Vemić.

U selu je napadalo oko metar i po snijega i škola je do daljeg zatvorena.

Vojska obećala pomoć

Opštinu Šavnik posjetio je i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Dragan Samaržić i obećao pomoć u tehnici i u ljudstvu.

"Samardžić je obećao da će Vojska pomoći sve što nam bude trebalo. Zvali su me i ministar poljoprivrede Tarzan Milošević i direktor Direkcije za saobraćaj Veselin Grbović koji su obećali da će nam poslati po jednu utovarnu lopatu", kazao je predsjednik Opštine Šavnik Mijomir Vujačić.

Selo Timar

Prema njegovim riječima pročišćen je put do Boana, čisti se put do Tušine, gdje ima preko metar i po snijega, a zbog neprohodnosti puta bili su prinuđeni da motornim sankama pošalju opremu za čovjeka koji je umro u selu Timar.

"Problem nijesu samo visoki nameti, već i snijeg koji je mek pa sanke propadaju. Prioritet su nam regionalni putevi i da se osposobi put od Boana do Bukovice, gdje gravitira 17 sela, kako bi u slučaj potrebe mogli da intervenišemo. Što se tiče lokalnih puteva, kojih u opštini ima 120 kilometara, kao i makadamski putevi, čistiće se kasnije kada se za to steknu uslovi", kazao je Vujačić.

Pored kriznog štaba u opštini ima još sedam timova čiji članovi su stalno u kontaktu sa mještanima.

"Imamo stalnu komunikaciju sa ljudima u selima. Dostavlja im se sve što je neophodno. Stanovništvo u ovim krajevima je naviklo na ovakve prilike tako da se ne stvara panika niti je situacija alarmantna", kazao je prvi čovjek opštine Šavnik.

Galerija

Bonus video: