Na skijama prešao 40 km da bi bio "pri ruci" tetki i bratu u Pivi

"Ovo što sam ja uradio ne bi uradio niko pametan, ali eto ovo je dobar način da testiram zdravlje", u šali je kazao Nedić
188 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.02.2012. 18:40h

Milutin Nedić (51) iz Nikšića prešao je na skijama oko 40 kilometara da bi stigao do tetke i brata koji žive u pivskom selu Seljkovac i do kojih je put neprohodan.

"Od Nikšića do Rudinica stigao sam automobilom, a onda sam produžio na skijama. Iz Rudinica sam krenuo u četvrtak ujutro oko 9 sati i nešto poslije 22 časa stigao sam u Borkoviće gdje sam noćio kod strica", kazao je Milutin.

U 10 je krenuo iz Borkovića da bi u Seljkovac stigao oko 14 časova.

"Brat i tetka su sami. U selu pored njih imaju još tri familije i morao sam otići da im pomognem, da im budem pri ruci. Ostaću kod njih dok se vrijeme ne stabilizuje. Nezgodno je i to što im je struja stalno u prekidu. Ovo što sam ja uradio ne bi uradio niko pametan, ali eto ovo je dobar način da testiram zdravlje", u šali je kazao Nedić koji je, po svemu sudeći, i dobrog zdravlja i dobre kondicije.

Polovina pivskih sela nema struje

U plužinskoj opštini skoro sva sela su odsječena, a snijeg je toliko napadao da čišćenje ide veoma sporo.

"Uspjeli smo nešto malo da očistimo, ali to je sve neznatno jer toliko snijega ima da su dvije mašine za jedan dan uspjele da očiste svega dva kilometra puta. Strepimo od novog snijega koji je najavljen jer i ovog prethodnog imamo dovoljno tako da ne znamo gdje ćemo sa tim novim", kazao je predsjednik Opštine Plužine Mijuško Bajagić.

Zbog kvara na trafo-stanici već sedam dana polovina pivskih sela nema struje. Helikopterske jedinice su dva puta dovodile električare, ali kvar još nije uklonjen.

"Situacija u gradu je stabilna, dopremljene su potrebne namirnice, a glavni zadatak nam je da pokušamo da put Plužine-Nikšić ostane i dalje prohodan. Na raspolaganju imamo četiri mašine za čišćenje snijega, a očekujemo da nam iz Podgorice stignu još tri", kazao je Bajagić.

Snijeg srušio vidikovac

U Rudinicama, na 13. kilometru od Plužina i 44. od Nikšića, u etno selu "Izlazak", vlasništvo Novice Gogića, veliki snijeg je uništio skoro čitav vidikovac sa koga se pružao prelijep pogled na kanjon Pivskog jezera.

"Sve se može nadomjestiti samo kad su ljudi živi i zdravi. Obećavam turistima da će u aprilu ponovo moći da uživaju na terasi vidikovca", kazao je Gogić, koji je u izgradnju sela, otvorenog 2009. godine uložio preko 250.000 eura.

Nastala šteta je, prema riječima Gogića, nekoliko hiljada eura. Eko selo trenutno ne radi, jer je put neprohodan. Zato su svi radnici odavde na raspolaganju Samačkom hotelu u Plužinama.

Galerija

Bonus video: