Prvi put od zemljotresa, netačno vrijeme na kotorskom satu

Homen: Mora se naviti jednom u 24 sata, podmazati svakih 15 dana i ako se bude dobro održavao, moći će da radi još 150 godina
65 pregleda 0 komentar(a)
Kotor, Trg od oružja, Foto: Anto Baković
Kotor, Trg od oružja, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 09.02.2012. 08:29h

Prvi put od zemljotresa brojčanici na gradskom satu na kotorskom Trgu od oružja pokazuju različito - netačno vrijeme.

Stare kazaljke, stare nekoliko vjekova, je poremetila orkanska bura. Na pravo vrijeme će ih, kako prenosi Radio Jadran, vratiti časovničar Ljubomir Homen, koji već 50 godina svakodnevno navija mehanizam postavljen u doba Austrije u toranj za sat, koji su gradili Mlečani.

"Čim vjetar stane da se mogne prići sa vanjske strane, da popravimo slomljeni dio koji drži kazaljke, sat će opet pokazivati tačno vrijeme", kaže Homen.

On je treća generacija Homena koji već 150 godina brinu o satu koji je zaštitni znak Kotora.

"Mora se naviti jednom u 24 sata, podmazati svakih 15 dana i ako se bude dobro održavao, moći će da radi još 150 godina", kaže Homen.

Njegov pradjed je došao u Kotor po nalogu austrijskog cara oko 1860. godine, kako bi osposobio i stavio u funkciju složeni, veliki satni mehanizam. U Boki mu se dopalo, pa je tu ostao. Do danas je mehanizam besprijekoran, gradski sat radi kao i prije 150 godina.

Homenov sin je naučio kako se održava stari sat, ali je, kako se od tradicije ne živi, postao je pomorac. Stari Homen, prenosi Radio Jadran, još neće u penziju.

Bonus video: