WTE: Do miliona uz državne garancije

Njemačka kompanija traži od Budve da plati 19 miliona eura za postrojenje za tretman otpadnih voda
129 pregleda 1 komentar(a)
Postrojenje za prečišćavanje otpandih voda, Foto: Vuk Lajović
Postrojenje za prečišćavanje otpandih voda, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 12.05.2018. 16:21h

Njemačka kompanija WTE nije još raskinula ugovor sa Opštinom Budva o izgradnji i održavanju postrojenja za tretman otpadnih voda, ali su ponovili da će to učiniti i aktivirati državne garancije.

"Pričekaćemo još koji dan da vidimo da li će nam leći pare, a ako ne legnu - otkazaćemo ugovor. WTE ne brine o tome da li će ove pare i dobiti. Pokrivni smo garancijama Njemačke i Crne Gore", kazao je direktor kompanije Ralf Šreder za austrijski portal "Finanzen".

Kompanija koja je u većinskom vlasništvu austrijskog koncerna EVN dala je rok do 30. aprila da joj Budva izmiri 19 miliona eura duga na ime neplaćenih kreditnih i obaveza za održavanje postrojenja za proteklih gotovo tri godine.

"Upravljanje postrojenjem biće predato Budvi, kao što je i dogovoreno, kada obučimo personal koji je za to odredila Budva“, kazao je Šreder.

Istakao je da je problem "finansijski moral plaćanja".

"Budva sada pokušava da nakon završetka projekta iznova pregovara oko ugovora. Odbija da plati dogovorene sume i pritom se poziva na navodne nepravilnosti, koje sa druge strane nikada nisu formulisane sudskom tužbom, a koje sa EVN nemaju dodirnih tačaka".

Iz WTE su ranije kazali da otkazivanje ugovora ujedno znači aktiviranje državne garancije od 29,3 miliona eura koju je dalo Ministarstvo finansija, ali i naplatu kompletne investiicije što bi iznosilo više od 50 miliona.

Tvrde da su do sada u postrojenje i kanalizacioni sistem uložili 37 miliona eura.

Opština tri godine nije uplatila ni cent i čeka sudski rasplet, imajući u vidu da ih je WTE pred Privrednim sudom utužio za naplatu duga od 14,5 miliona.

Gradonačelnik Dragan Krapović nedavno je ocijenio neozbiljnim rok koji su dobili od WTE postavili i naglasio da čekaju odluku suda.

On je u više navrata isticao da im je iz Specijalnog tužilaštva sugerisano da ne plaćaju, nakon što je procesuirana organizovana kriminalna grupa koja je priznala da su tri miliona eura pronevjerena prilikom izgradnje postrojenja.

Iz WTE tvrde da se protiv njih ne vodi nikakav postupak i da na račun firme nikada nije leglo spornih tri miliona eura, koje su poslužile za vraćanje dugova šefa organizovane kriminalne grupe Svetozara Marovića.

Postrojenje je 2014. otvorio tadašnji premijer Milo Đukanović.

Bonus video: