Ako poslanici odluče, svi će da "lopataju"

Ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović prije dva dana je sugerisao poslanicima u Skupštini da ne donose odluku o proglašenju vanrednog stanja
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.02.2012. 05:28h

Iako je premijer Igor Lukšić u utorak veče kazao da zakonodavstvo ne poznaje institut vanrednog stanja u kontekstu elementarnih nepogoda, Zakon o zaštiti i spasavanju, ali i Ustav to jasno definišu.

Vanredno stanje na cijeloj ili dijelu teritorije proglašava Skupština Crne Gore, predviđeno je Zakonom.

Vanredno stanje proglašava se odmah poslije saznanja o neposrednoj opasnosti od njegovog nastupanja ili ako je već nastupilo, a da se nije moglo predvidjeti.

"Vanredno stanje za Crnu Goru proglašava se ako postoji neposredna opasnost da zahvati, ili ako je već zahvatilo najmanje dvije opštine. Vanredno stanje za opštinu proglašava se ako postoji neposredna opasnost da će zahvatiti, ili ako je već zahvatilo dio ili cijelu opštinu”, piše, između ostalog, u Zakonu.

MUP koordiniše

Lukšić je, između ostalog, kazao da će se, nakon što se saniraju posljedice nevremena, država vidjeti gdje je u početku griješila, šta u sistemu mijenjati, a time i zakonodavstvo.

U Zakonu se, međutim, pominju i elementarne nepogode i konstatuje da Ministarstvo unutrašnjih poslova daje službena saopštenja o “opasnostima nastupanja vanrednog stanja, njegovom obimu, aktivnostima i mjerama u zaštiti i spasavanju...”.

“Ministarstvo u vanrednim stanjima vrši poslove koordiniranja i komandovanja operativnim jedinicama, sprovođenja mobilizacije, pravovremenog obavještavanja i kontrole sprovođenja propisanih mjera i aktivnosti u zaštiti i spasavanju, osim traganja i spasavanja na moru, i vodi evidencije o operativnim jedinicama, sredstvima i preduzetim mjerama u zaštiti i spasavanju u vanrednim stanjima. Jedinica za gašenje požara iz vazduha organizuje se u okviru posebne organizacione jedinice Ministarstva”, piše u Zakonu.

Zakon jasan

Iz obaveza propisanih Zakonom, jasno je da se vanredno stanje odnosi i na elementarne nepogode i da su praktično svi, u posljednjem slučaju Hidrometeorološki zavod, dužni da obavijeste MUP o potencijalnim opasnostima.

Ustavom je predviđeno da se vanredno stanje može proglasiti na dijelu teritorije ili cijeloj Crnoj Gori i zbog velikih prirodnih nepogoda

I Ustav jasan

Ustavom je predviđeno da se vanredno stanje može proglasiti na dijelu teritorije ili cijeloj Crnoj Gori, između ostalog, i zbog velikih prirodnih nepogoda.

Ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović prije dva dana je sugerisao poslanicima u Skupštini da ne donose odluku o proglašenju vanrednog stanja, iako su iz nekoliko opština na sjeveru apelovali da je to neophodno.

Lider PzP-a Nebojša Medojević istakao je da treba uvesti vanredno stanje i uzeti mašine od preduzeća “Bemaks”, kako bi se od sniježnih nanosa očistio prije svega sjever države.

Upravo takva mogućnost predviđena je Zakonom u slučaju proglašenja vanrednog stanja.

Navodi se da su pravna lica i preduzetnici dužni da učestvuju u zaštiti i spasavanju ljudi i materijalnih dobara i da stave na raspolaganje alat, prevozna, tehnička i druga potrebna sredstva za zaštitu i spasavanje.

I građani su dužni da se brinu za “svoju ličnu bezbjednost i zaštitu i da sprovode mjere lične i kolektivne zaštite”.

“Pod mjerama lične i kolektivne zaštite podrazumijevaju se posebno samopomoć i prva pomoć, premještanje lica, zbrinjavanje djece, bolesnih i nemoćnih lica, kao i druge mjere zaštite i spasavanja koje ne trpe odlaganje”, piše u Zakonu.

Za kršenje Zakona predviđene su novčane kazne od dvadesetostrukog do dvjestostrukog iznosa minimalne zarade u Crnoj Gori za pravna lica, odnosno trostruke do desetostruke za građane.

Galerija

Bonus video: