Trajekt "Teodo" još plovi bez papira

Pod crnogorskom zastavom na kraju prošle godine plovio je samo jedan trgovački brod u međunarodnoj plovidbi – mali teretnjak „Pop Reefer“ od 1.785 tona
165 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.02.2012. 13:46h

Nacionalnu trgovačku flotu pod zastavom Cre Gore na dan 31.decembra prošle godine činilo je 65 plovnih objekata sa ukupno 46.138 bruto-tona – podaci su iz upravo objavljenog Registra brodova za 2011 koji vodi i izdaje Uprava pomorske sigurnosti Crne Gore.

Prema podacima iz te publikacije, pod crnogorskom zastavom na kraju prošle godine plovio je samo jedan trgovački brod u međunarodnoj plovidbi – mali teretnjak „Pop Reefer“ od 1.785 tona, podgoričke kompanije „Fab Live“.

Ostala plovila upisana u nacionalni Registar, plove samo u domaćim vodama, a čini ih 20 putničkih brodova sa 1.499 bruto tona i ukupnog kapaciteta 2.380 putnika, po 12 tegljača, odnosno ribarskih brodova, 5 trajekata, dva plutajuća doka, 4 javna broda, po 3 broda za snabdijevnje, odnosno klapete, dvije teglenice i po jedna plovna dizalica, odnosno splav-restoran.

Upravo je lani izgradjeni jezerski splav-restoran oznake RE 001, od 30 bruto-tona, vlasništvo kompanije „Veco Trade“ d.o.o. iz Podgorice, jedina zvanična novina u nacionalnom Registru u kojem zanimljivo, nema podataka o upisu jednog mnogo značajnijeg novog plovila – trajekta „Teodo“ koji je u julu prošle godine uveden u redovnu eksploataciju na liniji Lepetane-Kamenari preko tjesnaca Verige u Boki.

Izgrađen prošle godine

„Teoda“, oko 3 miliona eura vrijednog novog broda od 300 bruto-tona, koji je lani kompanija „Pomorski saobraćaj“ iz Kamenara izgradila u brodogradilištu „Tehnomont“ u Puli, nema u Registru brodova UPS za 2011, jer prema nezvaničnim informacijama, UPS još od Lučke kapetanije nije dobio sve dokumente potrebne da u svoj registar upiše novoizgradjeni brod.

„Vijesti“ neslužbeno saznaju da je Lučka kapetanija Kotor tek u utorak dobila zvanični zahtjev da u svoje knjige upiše novi trajekt koji po tome, evo već više od pola godine, Bokom plovi i prevozi putnike i automobile bez ikakvih papira i validne plovidbene dozvole.

Inače, ukupna tonaža nacionalne trgovačke flote Crne Gore u odnosu na stanje koje bilježi Registar brodova UPS 2011, već prvih dana ove godine „porasla“ je za skoro pola, jer je tada zvanično u domaći registar upisan novoizgrađeni brod za prevoz rasutog tereta „Kotor“, kompanije „Crnogorska plovidba“.

Budući da „Kotor“ ima 21.720 bruto-tona, samo njegovim upisom, nacionalna trgovačka flota Crne Gore se skoro upola povećala i sada ukupno iznosi skoro 68 hiljada bruto-tona.

Inače, „Kotor“ koji je prije destal dana iz japanske luke Jokohama isplovio na svoje prvo komercijalno putovanje, trenutno se nalazi na Pacifiku i plovi prema luci Puerto Kuetzal u Gvatemali gdje se njegov dolazak očekuje 24.februara.

Galerija

Bonus video: