NVO sektoru u Kolašinu svega 5.000 eura, komisija još nije zasjedala

Sekretar za finansije u lokalnoj upravi Luka Medenica nije mogao da kaže kada će nevladine organizacije dobiti obećani novac
0 komentar(a)
Kolašin, snijeg, Foto: Haris Toković
Kolašin, snijeg, Foto: Haris Toković
Ažurirano: 07.02.2012. 18:22h

Nakon sedam godina, odlukom lokalne uprave za projekte civilnog sektora u Kolašinu odvojen je novac iz opštinske kase. Kako je prvobitno odlučeno, za devet NVO opredijeljeno je svega 10.000 eura.

Nedugo nakon te odluke, rebalansom budžeta u novembru, novac opredijeljen za projekte civilnog je prepolovljen. Novom odlukom nevladin sektor će morati da dijeli 5.000 eura. Međutim, još nema nagovještaja kada će i kako biti raspodijeljen novac, a komisija koja se time bavi još se nije ni sastala.

Sekretar za finansije u lokalnoj upravi Luka Medenica tvrdi da je takva odluka očekivana i realna, s obzirom na finansijsku krizu u kolašinskoj Opštini.

On nije mogao da kaže kada će nevladine organizacije dobiti obećani novac. Jasno vam je da je lokalna uprava u velikoj krizi. Ispoštovali smo zakon i odlukom komisije raspodijelili novac.

"Istina je da je rabalansom budžeta on umanjen, ali se drugačije nije moglo. Ne znam kada će biti isplaćen novac NVO, jer je sada na snazi odluka o privremenom finansiranju lokalne uprave, koja će trajati sve do marta. Tada ćemo donošenjem odluke o budžetu za narednu godinu, sredstva iz prethodne, prebaciti kao obavezu za naredni period”, rekao je Medenica.

On je naglasio, da pored toga što je novac opredijeljen za projekte devet organizacija, koje su konkurisale, lokalna uprava je kontinuirano i koliko je mogla pomagala mnoga udruženja građana.

“Nemojte računati samo novac koji je opredijeljen tom odlukom, jer smo pomagali mnoge i o tome postoji uredna dokumentacija, koja svakog trenutka može biti data na uvid i novinarima i građanima. U ovom sekretarijatu sve je transparentno”, kazao je Medenica.

U Udruženju likovnih umjetnika, koje je, takođe, trabalo da dobije novac iz opštinske kase za svoj projekat snimanja turističkog filma tvrde da se komisija, koja nanovo treba da odluči kako da 5.000 eura raspodijeli na devet organizacija, još nije sastajala.

“Trebalo je da nas pozovu da dogovorima kako taj novac da raspodijelimo. Očekujemo poziv, ali i novac za realizaciju projekta. Nadamo se da će se to što skorije desiti, jer su, mnogi kandidovani projekti vrijedni pažnje i korisni za zajednicu”, kazao je Dragoslav Jeknić iz tog Udruženja.

Bonus video: