Berane: Urušila se kuća pod snijegom

"Bio je to jutros za mene bolan prizor. Srušeno je moje djetinjstvo. U toj kući sam rođena i odjednom je srušena“, priča Vasilija
85 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.02.2012. 15:49h

Vasilija Anđić (54) ostala je bez krova nad glavom, kada se njena stara kuća u kojoj je do sada živjela, pred zoru urušila pod sniježnim teretom.

Vasilija je sama živjela u porodičnoj kući u prigradskom naselju Donje Luge, ali je, na sreću, već dvije noći, iz predostrožnosti spavala u susjedstvu, kod braće.

"Bio je to jutros za mene bolan prizor. Srušeno je moje djetinjstvo. U toj kući sam rođena i odjednom je srušena“, priča Vasilija.

Ona kaže da ne zna šta će da radi, jer je kuća bila njeno vlasništvo i njen topli dom.

"Biću neko vrijeme kod braće, ali to nije rješenje. Dolazili su i rekli su mi samo da prijavim štetu štabu za elementarne nepogode“ – kaže Vasilija.

Vasilijina kuća izgrađena je prije više od pedeset godina, ali na stariji i primitivniji način. Ova radnica beranske „Pošte“ ističe da je srušen čitav krov i dio jednog zida, tako da je uništeno i vrijedno pokućstvo.

„Za mene je šteta nenadoknadiva“, kaže Vasilija.

Bolnica i Dom zdravlja strahuju od prestanka grijanja

U Beranama je situacija još teža nego prethodnih dana, zbog dodatnih četrdeset centimetara snijaga i olujnog vetra koji zavijava puteve, kao da nijesu ni čišćeni.

Pod snijegom nije izdržao ni krov kuće Vladimira Ralevića u selu Kaludra, petnaest kiliometara od grada.

Većina sela je ponovo odsječena, a zbog nevremena već drugi dan ne radi fabrika košulja „La vista“ u Petnjici.

Iz oštinskog Štaba za upravljanje u elementarnim nepogodama saopšteno je i da su zalihe lož ulja u Opštoj bolnici i Domu zdravlja pri kraju i da bi ove vitalne ustanove mogle ostati bez grijanja.

Saopšteno je, takođe, i da se sve više građana Berana javlja za pomoć u osnovnim životnim namirnicama, ali Opštinsko rukovodstvo i dalje smatra da nema potrebe za uvođenjem vanrednog stanja, na čemu insistira opozicija u ovom gradu.

Galerija

Bonus video: