Masovni pomor pasa u Nikšiću: Pesticidi posuti svuda po gradu

"Naročito plaši saznanje da bi neko dijete igrajući se ispred zgrade moglo doći u kontakt sa otrovom"
51 pregleda 0 komentar(a)
Psi lutalice Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Psi lutalice Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 06.02.2012. 18:17h

Iz NVO „Društvo za zaštitu životinja“ iz Nikšića oglasili su se saopštenjem za javnost zbog, kako tvrde, trovanja pasa lutalica koje je ovih dana intenzivirano, posebno, kako navode, u kvartu preko puta bolnice i u okolini Instituta Željezare.

„Posljednjih deset dana u različitim nikšićkim stambenim kvartovima uobičajeni su prizori otrovanih pasa, a nimalo rijetko i onih koji povraćaju i na oči prolaznika u mukama izdišu.

Razlog trovanja su pesticidi u vidu praha koji nepoznati počinioci prosipaju po travnjacima ispred zgrada, po trotoarima i oko kontejnera“, navodi se u saopštenju koje je potpisala predsjednica „Društva za zaštitu životinja“ Jelena Ivanović.

Ugroženi i ljudi

Ona tvrdi da je nedavno od „nepoznatog otrova“ stradao i jedan dalmatinac koji je sa gazdom krenuo u uobičajenu šetnju, kao i da su vlasnici pasa uznemireni strahujući da i njihovi ljubimci isto ne završe.

„Očevici tvrde da otrov nije pomiješan sa hranom, već da je dovoljno da životinja samo udahne izvjesnu količinu otrova i da su posljedice kobne. Nijesu ugrožene samo životinje, već i ljudi.

Naročito plaši saznanje da bi neko dijete igrajući se ispred zgrade moglo doći u kontakt sa otrovom, a što je vrlo moguće. Odgovornost, naravno, ne preuzima niko“, ističe Ivanović.

Nije zlonamjerni pojedinac

Ona vjeruje da nije riječ o nekom zlonamjernom pojedincu koji ne voli pse, jer su, kako tvrdi, pojave trovanja zabilježene na više različitih lokacija u Nikšiću.

Problem pasa lutalica, kako ističe Ivanović, je u Nikšiću više nego očigledan, ali se on ne može riješiti njihovim ubijanjem ili trovanjem, već otvaranjem azila u kome bi životinje bile sterilisane, vakcinisane, udomljene ili eutanazirane.

„Ali naša Opština i dalje ćuti kada je u pitanju otvaranje azila za pse.

Masovne likvidacije, krici gonjenih životinja u gluvo doba noći i krv koja ujutru ostaje po pločnicima našeg grada, kao i ranjeni psi koji danima lipsavaju po ulicama, izgleda da je još uvijek aktuelan način borbe sa problemom napuštenih životinja“, navodi se u saopštenju.

Iz „Društva za zaštitu životinja“ apeluju na nadležne službe da preduzmu nešto povodom trovanja pasa lutalica, ali i suzbijanja slobodne prodaje pesticida i različitih vrsta otrova.

Iz Komunalne policije i Veterinarske službe su kazali „Vijestima“ da nijesu upoznati sa pomenutim incidentom, ali da ukoliko je informacija tačna, predlažu „Društvu za zaštitu životinja“ da se obrate policiji, jer je u pitanju krivično djelo.

Bonus video: