Direktor policije ubuduće odgovoran ministru

Kandidati za tu funkciju moraju imati deset godina radnog iskustva, od čega najmanje tri godine na rukovodećim radnim mjestima
112 pregleda 0 komentar(a)
pokazna vježba, Foto: Jelena Jovanović
pokazna vježba, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 06.02.2012. 08:59h

Skupštinski odbori za ustavna pitanja i politički sistem razmatraće danas predloženi zakon o unutrašnjim poslovima, prema kojem će Uprava policije biti u sastavu Ministarstva unutrašnjih poslova. Plenarno zasjedanje, sa tom tačkom dnevnog reda počinje sjutra.

Upotreba prinude, prema novom zakonu o unutrašnjim poslovima, biće krajnje restriktivna, pri čemu će se primjenjivati najblaže sredstvo koje garantuje uspjeh.

Primjena sredstava prinude vrši se samo u slučaju kada se ne može na drugi način izvršiti zadatak.

Predlogom zakona taksativno su navedena sredstva prinude i uslovi za njihovu primjenu. To su: fizička snaga, palica, sredstva za vezivanje, specijalna vozila, službeni psi, službeni konji, sredstva za zaprečavanje, uređaji za izbacivanje mlazeva vode, hemijska sredstva, posebne vrste oružja i eksplozivnih sredstava, vatreno oružje.

"Policijski službenik je ovlašćen na primjenu sredstva prinude samo u zakonom propisanim slučajevima, na način koji se smatra nužnim i nephodnim, vodeći računa o proporcionalnosti i jačini napada, opredjeljujući se za najblaže sredstvo prinude koje garantuje uspjeh", navodi se u obrazloženju.

Izbor direktora na osnovu javnog konkursa

Za nezakonitu primjenu sredstava prinude lično je odgovoran policijski službenik, odnosno nadređeni policijac, ako je to naredio.

Novi zakon precizira uslove za izbor direktora policije koji se bira na osnovu javnog konkursa.

Kandidati za tu funkciju moraju imati deset godina radnog iskustva, od čega najmanje tri godine na rukovodećim radnim mjestima u organima državne uprave.

Predviđeno je da direktor policije, koji odgovara za svoj i rad policije ministru unutrašnjih poslova, može imati jednog ili više pomoćnika. On ne može biti član političke partije, niti politički djelovati.

Predviđeno je da direktor policije može imati jednog ili više pomoćnika

"U slučaju razrješenja direktora policije prije isteka roka na koji je imenovan, ministar će uz prethodnu saglasnost Vlade, ovlastiti jednog od njegovih pomoćnika da obavlja poslove direktora, najduže šest mjeseci", navodi se u predloženom zakonu.

"Policijski službenik je ovlašćen na primjenu sredstava prinude samo u zakonom propisanim slučajevima, na način koji se smatra nužnim i nephodnim, opredjeljujući se za najblaže sredstvo koje garantuje uspjeh", navodi se u obrazloženju.

U korak sa kriminalcima

Predlogom zakona o unutrašnjim poslovima propisano je ovlašćenje za prikupljanje podataka korišćenjem tehničkih sredstava i prikrivanjem identiteta policijskih službenika, što je postalo neophodno u borbi protiv nekih vrsta kriminala.

Savremeni kriminal, naročito organizovani, predstavlja pred organe krivičnog gonjenja složene zadatke koji, kako se navodi, ne mogu biti uspješno izvršeni bez korišćenja savremenih sredstava.

Lišeni upotrebe tih sredstava ti bi organi, kako se ocjenjuje, bili u neravnopravnom položaju u odnosu na učinioce krivičnih djela, koja ta sredstva široko koriste, naročito pri vršenju teških krivičnih djela.

"Korišćeni pod zakonom strogo utvrđenim uslovima, samo u neophodnim slučajevima, po odluci suda i uz dobro organizovanu kontrolu, ti metodi sticanja dokaza za krivični postupak, sami po sebi ne dovode u pitanje slobode i prava građana", kaže se u obrazloženju.

Bonus video: