Kolašinski vatrogasci čekali putare dva sata

Neki od pripadnika kolašinskih vatrogasaca, kako zovu Službu zaštite, prisjećaju se akcija od prije dva dana
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.02.2012. 11:06h

Pripadnici kolašinske Službe zaštite i Crvenog krsta tokom dvodnevne blokade Kolašina, tokom koje su nadležni nerijetko potpuno gubili kontrolu nad sitacijom, a vijesti o lavinima na magistralnom putu i zatrpanim ljudima stizale sa svih strana, ostavili su najupečatljiviji utisak.

Tokom petka su tri puta pretraživali lavine, gotovo amaterskom opremom, i spasili nekoliko ljudi. U subotu su cijelog dana bili na terenu, u Rovačko Trebaljevo su dopremili hranu motornim sankama i vodili ljekare do udaljenih kolašinskih sela …

Neki od pripadnika kolašinskih vatrogasaca, kako zovu Službu zaštite, prisjećaju se akcija od prije dva dana. Pripadnik Službe zaštite i spasavanja Svetislav Jeknić, kaže da su njegove kolege i on teret opasnih akcija tokom petka sami podnijeli, bez pomoći i adekvatne reakcije ostalih nadležnih.

Motornim sankama jedino su uspjeli da prođu dvojica naših kolega i oni su prvi stigli do lavine u Mioskoj.

"Da su dvojica naših sugrađana zatrpani lavinom u Mioskoj policija nas je obavijestila oko šesnaest sati. Mi smo odmah krenuli, ali smo bili blokirani ispod Bablje Grede smetom snijega. Tražili smo pomoć, da se raščisti put, jer smo znali da je svaki trenutak dragocjen. Međutim, niko to nije učinio do 18 sati. Tek tada je došla mašina privatnog preduzeća. Motornim sankama jedino su uspjeli da prođu dvojica naših kolega i oni su prvi stigli do lavine u Mioskoj. Oni su prvi i počeli pretraživanje lavine. Kada smo mi stigli, dvojica naših kolega već su bili locirali ove ljude. Tog trenutka tamo je bila samo mašina Crnagoraputa, nije bilo vojske ni policije. Poslije nas su došla dva policajca iz Kolašina, nijesu radili ništa, bili su samo posmatrači", priča Jeknić.

Zasluge se pripisuju drugima

Prema njegovim riječima, tokom pretrage lavine, koja je trajala pola sata, i nakon transporta Kujovića kolima Hitne pomoći, koja su u međuvremenu stigla, vatrogasci su neprekidno zvali tražeći drugo vozilo koje bi transportovalo Kljića, kojeg su već locirali u snijegu.

"Kada smo Kljaića izvukli iz lavine, davao je znake života, ali bolničkog vozila nije bilo. Ubacili smo ga u privatno vozilo našeg kolege, koji je krenuo za nama. Nažalost, on je na putu izdahnuo. Od trojice zatrpanih u lavinama, jer smo istog dana prije podne spasili još jednog čovjeka zatpanog u Bakovića klisuri, mi smo spasli dva čovjeka, i nas niko ne pominje, a da je to uradio neki pripadnik vojske ili policije, o tome bi brujala cijela država, primali bi ih zvaničnici. Razočaran sam i time što novinari nijesu zabilježili da smo mi to sve sami radili. Ne trebaju nam priznanja, ali neka ne pripisuju naše zasluge drugima", kazao je on, i dodao da pripadnici Službe zaštite i spasavanja “imaju odijela kupljena na pijaci”.

Galerija

Bonus video: