Nešto šefovi, nešto lopovi, ne osta ništa od imovine

Nebrigu o imovini Radio-difuznog centra u proteklom periodu pokazuje i “nestajanje” desetak predajnika sa Lovćena i Bjelasice
176 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.02.2012. 08:10h

Kada bi se na jednu gomilu skupilo sve metalno što je sa objekata Radio-difuznog centra (RDC) nestalo i uništeno u proteklim decenijama, neka manja topionica bakra imala bi pune ruke posla.

Nešto je, kao čitavi predajnici čija se težina mjeri tonama bakra, nestajalo iz magacina voljom šefova i direktora, a značajan dio i voljom i odvažnošću lopova koji svaki dan posjete neki od 130 objekata ovog državnog preduzeća.

Da je tako potvrđuje jedan od najstarijih radnika crnogorske Radio-difuzije Ljubo Vujović.

"Smijenjen sam sa pozicije rukovodioca emisionog centra Bjelasica 1998. godine zbog navodne potrebe procesa i organizacije rada. Nikada nijesam razdužen opremom koju sam dužio i koja je bila vrijednosti par miliona tadašnjih njemačkih maraka. Čak smo dužili i oružje i bojevu municiju kojom su čuvani objekti. To dovoljno govori kako se godinama gazduje državnom imovinom", kaže Vujović.

Nestale tone metala

Još bolji pokazatelji, kako kaže Vujović, nebrige o imovini Radio-difuznog centra u proteklom periodu je “nestajanje” desetak predajnika sa Lovćena i Bjelasice.

"To su čitavi predajnici, uglavnom od bakra, ali i drugi metalni djelovi, čija se težina mjeri tonama. Toliko je toga bilo u krugu našeg magacina u Golubovcima. Sve očišćeno očas posla 2005. godine. Baš me zanima kud je nestalo toliko bakra i drugih metala i gdje je novac, jer je sve to pretopljeno ili prodato. Ko je to potpisao i gdje je taj novac", pita Vujović.

I za poslanika Emila Labudovića, koji je nedavno u parlamentu skrenuo pažnju na dio ove priče, neshvatljiv je tako nemaran odnos prema “vrijednoj imovini u koju su generacije građana ulagale veliki novac”.

"To su nekada kao vrijednu državnu imovinu čuvali naoružani stražari. Godinama unazad- ne da niko ne čuva nego se to uništava kao da je tuđe. Srednjetalasni predajnik na Plavnici je potpuno desetkovan. Sve što je valjalo i od bakra je očerupano i odneseno. I drugi srednjetalasni predajnik kod Pljevalja potpuno je demoliran", kaže Labudović

Krivi su prethodnici

On je, kako kaže, pisao nadležnom ministru Vujici Lazoviću, ali nije dobio “valjan odgovor”.

"Iz ministrovog odgovora je jasno da on želi da kaže da se to njega ne tiče, odnosno da se to odnosi na period prije njega. Isto tako je jasno da su mu odgovor pisali oni koji žele da se sve ovo sakrije. Svakako će doći vrijeme da neko odgovara za ovoliki nemar prema državnoj imovini, pa ćemo vidjeti šta je ko činio", kaže Labudović.

Predsjednik odbora direktora Radio-difuznog centra Slobodan Stanišić kaže da praktično svakodnevno imaju problema sa lopovima.

"Ja sam u RDC došao 2009. godine, što će reći da ne mogu odgovarati za nešto što se eventualno dogodilo prije toga. Za period od kada sam tu, mogu reći da imamo velike probleme sa lopovima. To je 130 objekata i nemoguće bi bilo da na svakom imamo stražara. To ne bi mogla da plati ni mnogo bogatija država od naše, a izgleda da nema drugog načina da zaštitimo našu imovinu. Na drugoj strani, praktično svakodnevno dešavaju se krađe uglavnom bakarnih djelova, što nam pravi velike probleme", kaže Stanišić.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: