METAR I PO SNIJEGA

Kolašin prije 45 godina od snijega očistio jedan čovjek za jedan dan

Sa Uskokovićem je u mašini bio je svo vrijeme i prvi čovjek grada Janketić. Uskoković je odbio da naplati svoj rad, iako su mu nuđene tri dnevnice
116 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.02.2012. 13:38h

Dvodnevna blokada grada, tokom koje su mehanizacija Komunalnog i nekoliko privatnih preduzeća uspjeli da čiste tek nekoliko ulica, dok su u sporednim i prigradskim bile samo prtine, a magistrala prema Podgorici i Bijelom Polju bila zatrpana lavinama, podsjetila je starije Kolašince na neke davne godine, kada je snijega bilo više, ali, čini se, i bolje organizovanosti nadležnih službi.

Daleke 1967. Godine u Kolašinu je samo za jednu noć napadalo metar i po snijega. Kako priča tadašnji načelnik za privredu Zoran Rakočević, samo jedan čovjek sa jednom mašinom očistio je snijeg sa svih tadašnjih kolašinskih ulica i do nekih prigradskih naselja.

"Te zime je za samo jednu noć napadalo mnogo snijega i to teškog, jugovog. Sva elektromreža bila je pokidana.

Tadašnji predsjednik opštine Velizar Janketić, pozvao je direktora tadašnjeg preduzeža za održavanje magistralnog puta.

Te zime je za samo jednu noć napadalo mnogo snijega i to teškog, jugovog

U Kolašin su poslali jednu mašinu, kojom je upravljao Veljko Uskoković . On za samo jedan dan očistio cijeli grad, prilaze kasarni na Brezi, Domu zdravlja, saobraćajnicu do groblja, do Smajlagića Polja…",sjeća se Rakočević.

Gradonačelnik pomogao, Novak nije naplatio

Sa Uskokovićem je u mašini bio je svo vrijeme i prvi čovjek grada Janketić. Uskoković je odbio da naplati svoj rad, iako su mu nuđene tri dnevnice.

U znak zahvalnosti , Skupština grada je nedugo zatim donijela odluku da ga nagradi satom.

Uporedo sa čišćenjem grada jednom mašinom tada je krizni štab organizovao građane, koji su očistili nekoliko desetina krovova od snijega.

Skupština grada je nedugo zatim donijela odluku da ga nagradi satom

"Snijeg je bio težak, pa je prijetila opasnost da se krovovi sruše. Građani su čistili redom krovove i tako uspjeli da zaštite mnoge stambene objekte.

Od tog snijega su sva kolašinska sela ostala bez struje. Padali su uvijek u Kolašinu veliki snjegovi, ali imam utisak, da se nekako spremnije dočekivani i lakše se izlazilo na kraj s teškoćama koje je donosilo nevrijeme, potput ovog minula dva dana", smatra Rakočević.

On se sjeća da te godine nije bilo obustave saobraćaja na magistralnom putu prema Podgorici.

Galerija