Dva člana spasilačkog kluba zarobio usov na putu do Plužina

"Kazali su nam da su imali sreću da se zaustave blizu jedne kuće gdje su ih nahranili”, kazao je Boro Žižić
118 pregleda 0 komentar(a)
SNIJEG. TUNEL, KOLASIN, Foto: Miroslav Boljević
SNIJEG. TUNEL, KOLASIN, Foto: Miroslav Boljević
Ažurirano: 05.02.2012. 09:47h

Dva člana spasilačkog kluba “Extreme” Zoran Radović i Ivan Sredanović u pokušaju da se probiju do putnika zarobljenih u tunelu 4 kod Mratinja u petak oko ponoći u Goranjskom blizu Plužina od ostatka svijeta odsjekao je usov.

“Sa njima smo čitavog dana bili na telefonskoj vezi. Kazali su nam da su imali sreću da se zaustave blizu jedne kuće gdje su ih nahranili”, kazao je Boro Žižić, iz nikšićke sekcije Crna Gora puta.

Ekipa “Vijesti” krenula je na put juče sa nikšićkom sekcijom Crna Gora puta prema Plužinama.

Relativno mirno vrijeme, sa malo padavina, omogoćilo nam je da oko podneva stignemo do Jasenovog polja odakle smo sa snjegočistačem Crnagoraputa krenuli ka Breznima gdje je veliki snijeg prethodne noći u autu zarobio petoricu albanskih državljana.

Put je uz velike teškoće i gust snijeg, koji je neprekidno padao, sa snjegočistačem krčio Rade Popović radnik Crnagoraputa.

Uzalud su bili pokušaji da se mašina odglavi posipanjem rizle

“Zadnjih dana neprekidno se radi. Jutros rano sam krenuo ka Javorku ali me je sačekao dug metar i po visok namet pa sam morao da se vraćam, a mećava mi je otežavala vidljivost”, priča Rade.

Međutim, Javorak je opet bio neprelazan problem. Rade sa snjegočistačem, a i rukovodioci nikšićke sekcije Crna Gora puta, Milun Božović i Boro Žižić u automobilu iza, morali su da se zaustave u pokušaju da stignu do Plužina. Uzalud su bili pokušaji da se mašina odglavi posipanjem rizle.

Na kraju je pala odluka da se ide nazad, ali ni to nije bilo moguće bez utovarne lopate koja je u tom trenutku spasavala živote albanskim državljanima.

Dok smo čekali spas, razgovarali smo sa šefom nikšićke sekcije Crna Gora puta o stanju na putevima, mehanizaaciji...

Sad mogu pomoći samo utovarne lopate i specijalne mašine”, kazao je Žižić

“Non-stop smo na putu, sad više i od 48 sati. Ovdje treba samo moliti Boga da ovo prestane da bi se moglo nešto raditi. Zbog dva metra visokih snježnih zidova, koje usljed čišćenja stvaraju vozila sa priključnim uređajima, ona više nijesu sposobna da čiste.

Sad mogu pomoći samo utovarne lopate i specijalne mašine”, kazao je Žižić. On je dodao da su već nekolike njihove mašine zarobljene u usovima na potezu od Plužina do brane Mratinje.

Nakon sata uzaludne borbe da se sami izglavimo iz snijega, pojavila se utovarna lopata, prokrčila put i snjegočistaču i autombilu koji nas je vratio do Jasenovog polja.

Bonus video: